ponedjeljak, 23. svibnja 2016.

Studijski dan i knjiga o 150 godina Svetišta (Vinkovački list 22/2015)

150. OBLJETNICE GOSPE ILAČKE NA VODICI
PREDSTAVLJENA KNJIGA


Studijski dan u prigodi obilježavanja 150. obljetnice Gospe Ilačke na Vodici, koja se obilježava pod geslom "Izvore divni, Majko nam sveta, Ilačka Gospo, moli za nas!", održan je u ponedjeljak, 25. svibnja, u Hrvatskom domu u Ilači. Tom je prigodom upriličeno predstavljanje knjige Gospa llačka Marijansko svetište na Vodici, autora Ivana Karlića i Tomislava Filića. Knjigu su predstavili mons. mr. Luka Marijanović, doc.dr. Kristina Milković Šarić te sami autori. 

Mons. Marijanović je istaknuo kako se radi o povijesno-pastoralno-religioznom vodiču, sveobuhvatnoj knjizi vrijednoj pozornosti. Knjiga donosi povijest nastanka svetišta, njegov smještaj i razvoj pobožnosti, prikazuje aktivnosti gradnje i uređenja te donosi iskustva primljenih milost svjedočanstva ozdravljenja.
Također, obuhvaćena su i ratna stradanja, posebno za vrijeme obrambenoga Domovinskoga rata. Na kraju izdanja autori govore i o budućnosti svetišta, ističući želju da se ono što brižnije obnavlja i uređuje, a napose naglašavaju potrebu promicanja njegova pastoralnoga i duhovnog značenja. Dr. Kristina Milković Šarić istaknula je kako su autori prikupili svu literaturu koja se mogla povezati s poviješću Ilače i životom njezinih stanovnika i povezali je u osmišljenu cjelinu u kojoj dominira dijakronijska perspektiva. Nije riječ samo o povijesti jednoga mjesta, već o prikazu koji povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost, a ta perspektiva u središtu ima samo jednu točku -Marijino svetište na Vodici, rekla je dr. Milković Šarić, dodavši kako su primarni i prvorazredni izvori za istraživanje povijesnoga tijeka bile kanonske vizitacije. Ilustrativni materijal dosljedno prati tekst knjige i svjedoči da su nakon rata svetište i cijelo mjesto zaživjeli u punoj životnoj i duhovnoj snazi. Nakladnik knjige je Župa sv. Jakova apostola, Ilača, za nakladnika vlč. Ivan Đakovac, župnik. Fotografije: Tomislav Filić, Antun Smajić, Davor Defar, Antun Ivanković, Mirela Baličević, arhiva Župe sv. Jakova apostola, Ilača i Središnja nadbiskupijska i fakultetska knjižnica, Đakovo. S.K.

Nema komentara:

Objavi komentar