ponedjeljak, 9. svibnja 2016.

Novi samodoprinos (Vinkovački list 6/1978)

VIJESTI IZ ILAČE

Ovih dana, kad miruju polja i poljoprivredni strojevi, u svim se selima osjeća življa društvenopolitička aktivnost, ali ne samo zbog predizbornih priprema, nego i zbog drugih potreba.
Tako je u Ilači održana sjednica Savjeta Mjesne zajednice, na kojoj se raspravljalo o uvođenju samodoprinosa, novog, dakako, jer uplaćivanje dosadaš-njeg je isteklo.
Po riječima Đure Lukića, pred sjednika Mjesne zajednice, samodoprinos bi se sada plaćao po novoj osnovici za oporezivanje poljoprivrednika, tako da bi se oni, sa stopom od 2%, izjednačili s radnicima iz udruženog rada, koji bi, takav je prijedlog, također plaćali 2% na osobne dohotke.
Biračima Ilače bit će predloženo da se kod uvođenja novog samodoprinosa opredijele i za namjenu prikupljenog novca.
Smatra se, naime, da bi sredstvima budućeg samodoprinosa trebalo izgraditi novu zgradu u kojoj bi se nalazio Mjesni ured, Pošta i Zdravstvena ambulanta.
Sada ove institucije rade u neprikladnim prostorijama.


NASTAVLJENA AKCIJA ZA SPOMENDOM U IVANCIMA

Kako nas je informirao Robert Bruner, direktor Osnovne škole Ilača-Banovci Slobodan Bajić, nastavljena je akcija za podizanje spomen-doma u Ivancima, selu u blizini Ilače. Ustvari, tog sela više i nema, jer su ga, zato što su njegovi stanovnici mahom bili sudionici NOBe ili su aktivno surađivali s Narodnoslobodilačkim pokretom, spalile okupatorske snage, uz pomoć domaćih izdajnika.
Gradnja spomenika revolucije u Ivancima sada je u petoj fazi, koja obuhvaća pošumljavanje, što će obaviti stručne osobe.
Imovinsko-pravni odnosi su sređeni, jedan dio terena je. pod travom, a obavljene su i pripreme financijskog karaktera, pa će se ova zamisao, bez sumnje, do kraja realizirati.
Ivica Đaković

Nema komentara:

Objavi komentar