petak, 20. svibnja 2016.

Martić protiv Gospe Ilačke (Vinkovački list 28/1994)

PANIKA U REDOVIMA POBUNJENIH SRBA

Martić protiv Gospe Ilačke


Prije nekoliko dana samozvani predsjednik fantomske tvorevine na tlu Hrvatske Milan Martić osobno je morao doći na okupirani teritorij bivše općine Vinkovci, na područje Nijemaca da bi smirio paniku među Srbima. Pobunjeni Srbi srušili su svetište Gospe Ilačke i prema svjedočenju očevidaca na ruševinama svetišta pojavljuje se neko čudno svjetlo i čuju glasovi koji, navodno, govore daje došao kraj četničkim vandalizmu. Među lokalnim Srbima, koji su i sami prije domovinskog rata dolazili u svetište, nastala je panika, pa je i sam lokalni vožd morao doći da smiri situaciju.
Ne znamo koliko istine ima u cijeloj priči, ali bi sve to ipak mogao biti i znak daje kod nekih pobunjenih Srba proradila savjest, pa sada pod pritiskom te iste vlastite savjesti žive u smrtnom strahu.
Nije nimalo čudno, nakon svih počinjenih zločina, da zločinci imaju nemiran san a kninska milicija ovaj put za protivnika ima pojavu protiv koje im ni svi tenkovi i topovi brata Slobe ne mogu pomoći. Bilo je i krajnje vrijeme da kod pijanih zločinaca proradi savjest. Ne znamo je li to trežnjenje povezano s blokadom UNPROFORa? Jer. možda, i nedostatak osječkog i karlovačkog piva, kao i ostalog alkohola, koji su četnicima švercali sitni kriminalci iz UNPROFOROvih redova, izaziva i ovakve, posve neočekivane, reakcije. Prema svjedočenju očevica, panika je tolika da se i naseljeni Srbi iz zapadne Slavonije masovno sele i bježe navrat-nanos. Nisu mnogo pomogla ni uvjeravanja Martića da tu nema ništa i da Srbe ne može uplašiti nikakva Gospa. Ovo možemo shvatiti kao Božju kaznu za brojne zločine učinjene svojim u dojučerašnjim susjedima.
Ž.FEKETE

Nema komentara:

Objavi komentar