ponedjeljak, 16. svibnja 2016.

"Glazbala" otišla u Jarminu (Vinkovački list 21/1983)

Deveti put zaredom, okupili su se svirači na starim izvornim glazbalima, da pokažu svoje umijeće i pridonesu reafirmaciji instrumenata, koji su bili i ostali svojina naroda u njegovoj izvornoj tradiciji. Uz njih, nastupile su i grupe pjevača izvornih pjesama.

Susret je u proteklih osim godina održavan u Ilači, a ove u prošlu subotu. prvi put u Jarmini u organizaciji Zajednice kulturno umjetničkih društava iz Vinkovaca i KUD Franjo Ksaver Kuhač iz Jarmine. Ovogodišnji Susret održan je u povodu značajnih jubileja naše revolucije i to: 40. godišnjice AVNOJa, te 40. godišnjice formiranja kotarskih, partizanskih, oslobolačkih odbora Vinkovci.
Nakon pozdravnog govora Stjepana Ilekovića, predsjednika KUDa Franjo Kuhač iz Jarmine, domaćini su otvorili susret, da bi nakon toga nastupili,i svi drugi sudionici. Iz osam mjesta Slavonje i Baranje došli su izvođači; na izvornim instrumentima, grupe pjevača, članovi kulturno umjetničkih društava. Iz Komletinaca — Filipovčica. zatim članovi KUDa Slavko Janković iz Rokovaca i Andrijaševaca, te grupa djevojaka iz Nijemaca. Publika u dvorani srdačno je primila posebno svirače na izvornim instrumentima; Adama Vuksanovića iz Semeljaca koji se još ne rastaje od svojih gajdi, pa Iliju Dretvlća iz Gradišta koji je na četiri svoja instrumenta — samici, dvojnicama, okarini i usnoj hamonici još jednom pokazao svoje umijeće, pa Marka Klišanića iz Rokovaca i Andrijaševaca na samici i Marka Drventića koji je došao iz Gajića iz Baranje, a ovom prigodom svirao na dva instrumenta gajdama i diplicama. Od narodnih pjesnika publici se predstavio Juraj Šušković s dvije pjesme: "Naše selo" i "Prijatel", a gošća priredbe, kantautorica Lada Kos iz Zagreba, otpjevala je nekoliko šansona. 

ZO.

Nema komentara:

Objavi komentar