subota, 21. svibnja 2016.

5. Smotra svirača na tradicijskim glazbalima (Vinkovački list 17/2006)

˝Dok je čuvara tradicije, zaljubljenika u nekadašnji način života, nema bojazni da će izumrijeti njegovanje vrijednosti kojima se ponosimo i po kojima smo poznati u cijelom svijetu˝ -rekao je, između ostalog, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić proglašavajući otvorenim V. Smotru svirača na tradicijskim glazbalima Slavonije, Baranje i Srijema koja je održana u subotu 22. travnja u llači, već tradicionalno uoči Mladog Uskrsa. I načelnik općine Tovarnik Marinko Beljo naglasio je važnost njegovanja tradicije, te izrazio zadovoljstvo što se ova jedinstvena, specifična manifestacija održava u llači, u selu koje je smješteno na krajnjem istoku Hrvatske, uz granicu bogate i široke Slavonije i Srijema na obroncima Fruške gore. Predsjednik mjesnog KUDa Mata Ferinac zahvalio je svim sudionicima i svima koji su na bilo koj način podržali ovu manifestaciju.
U programu ove, već tradicionalne Smotre, koja je održana u prostorijama Hrvatskog doma u nazočnosti velikog broji mještana Ilače i okolnih mjesta, uzvanika gostiju, nastupili su brojni izvođači na tradicijskim glazbalima. Najveći broj sudionika predstavio se sviranjem na samici, na najpoznatijem tradicijskom glazbalu našeg područja. Umijeće sviranja na tom glazbalu, uz pjesmu, pokazali su Franjo Verić iz
Osijeka, Dida Pera i Marija Babić, članovi radske udruge umirovljenika Vinkovci, Edite Jurčević iz Novih Mikanovaca, članova KUDa ˝Šokadija˝ Batrina, Romana Gregurovac iz Privlake, Josip Božić iz Svinjarevaca, Dragan Šokčević član KUDa ˝Seljačka sloga˝ iz Slakovaca, Antun Božić iz Antina s kojim su pjevale Valentina, Lidija, Ivan i Stjepan, te članovi KUDa ˝Spačva˝ Donje Novo Selo i Silvio Cvitković iz Vođinaca. Na violini i šargiji svirali su Jozo Marijanović i Ivo Vrbičić iz KUDa Stari Jankovci, dok je na dvojnicama izvorni zvuk izveo prof. Ivan Petričević iz Babine Grede s kojim je nastupila i Ženska pjevačka skupina ˝Babogretke˝, predstavljajući Galeriju Ane Verić. Pozornost brojnih posjetitelja i ove godine privukli su Andor Vegh i Pavo Godanji iz Mađarske i Anita Tomoković iz Osijeka, a svirali su na nekoliko glazbala, na diplicama, gajdama, dvojnicama...
Članovi KUDa ˝Cetingradska tamburica˝ iz istoimenog mjesta na Kordunu predstavili su se sviranjem na violini i samici. Kako i na koji način promiču tradicijske kulturne vrednote Hrvata u BiH pokazali su gosti, članovi Hrvatskog kulturnog društva ˝Sv. Ante˝ Humac-Ljubuški. Izveli su izvorne plesove stare Hercegovine, dok je umijeće sviranjem na guslama, diplama, lijericusnoj harmonici pokazao njihov član Zeljko Veža. Na samom početku Smotre predstavio se KUD ˝Matija Gubec˝ Ilača.
Petu Smotru svirača na tradicijskim glazbalima organizirali su ZAKUD Vukovarsko-srijemske županije i KUD ˝Matija Gubec˝ Ilača, a održana je pod pokroviteljstvom Vukovarsko-srijemske županije i općine Tovarnik.
M.V.




Nema komentara:

Objavi komentar