nedjelja, 22. svibnja 2016.

10. smotra tradicijskih glazbala (Vinkovački list 19/2011)

U Ilači održana 10. međunarodna smotra tradicijskih glazbala

ČUVARI TRADICIJSKIH GLAZBALA

U subotu, 7. svibnja, u Ilači je održana 10. međunarodna smotra tradicijskih glazbala.
Organizator je KUD ˝Matija Gubec˝ iz Ilače. Nakon pozdravnih riječi predsjednika
KUDa Josipa Karalića i načelnika Općine Tovarnik Jakoba Asića, smotru je otvorio pročelnik Ureda župana Marinko Beljo. U programu su sudjelovali Dragan Kutija na diplama, Hrvatski gajdaški orkestar iz Zagreba, TS ˝Paorija˝ Tordinci, DUO MB s talijanskom glazbom, vukovarsko-srijemski samičari Ana Cobanković iz KUDa ˝Julije Benešić˝ Ilok, Gabrijela Đoić iz KUDa ˝Filipovčice˝ Komletinci, Danijel Kolak iz KUDa ˝Šokica˝ Bapska i KUD pri DVD Nijemci, KUD ˝Ognjište˝ Žepče
(BiH), Kulturni centar ˝Gatalinka˝ Vinkovci, Dinko Kelčić i Đuro Meser iz KUDa ˝Spačva˝ Donje Novo Selo, KUD ˝Josip Kozarac˝ Štitar, KC ˝Klasje˝ Privlaka, Luka Juriša iz KUDa ˝Tena˝ Đakovo, Josip Božić iz KUDa ˝Dukati˝ Svinjarevci i ŽVA ˝Zvižde˝. Program je vodio Zdenko Kanjuh.

Još prije Domovinskog rata u Ilači su bili svjesni da mnogim tradicijskim glazbalima prijeti zaborav, te su pokrenuli priredbu užeg lokalnog karaktera kojom se željelo promicati tradicijska glazbala i motivirati mlade na učenje sviranja. Po povratku u svoje mjesto nakon Domovinskog rata, Ilačani ne zaboravljaju na ovu nakanu, a promicanju tradicijskih glazbala pristupaju još ozbiljnije te uz pomoć ZAKUDa Vukovarsko-srijemske županije pokreću Smotru svirača tradicijskih glazbala Republike Hrvatske koja ubrzo počinje okupljati svirača i goste iz susjednih država zbog čega je u njen naziv i dodan pridjev međunarodna. Ovogodišnja smotra privukla je mnoštvo gledateljstva i ljubitelja folklora, tako da se u tražilo i mjesto više čime se još jednom potvrdilo da Ilačani i njihovi gosti znaju čuvati i cijeniti stare običaje i glazbene instrumente.


Nema komentara:

Objavi komentar