četvrtak, 29. lipnja 2017.

Popisni Defter Sandzaka Srijem Iz 1570. Godine, Bruce McGowan



U poreznome popisu Sandžaka Srijem iz 1570. godine spominje se i naše selo, odnosno Mala Ilača (danas atar Stara Ilača). Velika Ilača je bila pored Morovića u današnjoj Srbiji (danas je samo atar Ilača) i ona nije dio ovoga posta.

Domaćini:
Lukac Živijezdić, 
Đuro Matijaš,  
Mihal Anbruš, 
Andirijaš Đurić, 
Anbruš Matko, 
Lovre Andirić, 
Jovan Vukal, 
Nikola Pavić,
Lacko Filip, 
Matijaš - doselac, 
Lukac Damjan, 
Marko - doselac, 
Đuro Gonoma (?), 
Tomaš Gonoma (?), 
Peja Malić, 
udovica - Irizanin , 
udovica - Dora.
kuća: 15

udovica: 2

Ilači su pripadala napuštena sela Mirovac i Segevci blizu sela i livada Hizir.

Evo, kako je izgledao porez u to vrijeme:


Selo Ilača, nalazilo se u nahiji Podgorje. U priličnome broju knjižica o selu, spominje se nahija Podgorje, bez objašnjenja što je ona bila.

Nahija Podgorje:
 
 Zapadno od crte Ilok-Berkasovo, ležala je skupina naselja, kojoj je središte bilo u Voćinu. Tim se imenom u dotursko vrijeme zvalo poveće trgovište, izgrađeno pokraj Dunava, sa sijelom velikog vlastelinstva koje se prostiralo uokolo na plodnome tlu sa dvadesetak sitnih sela. U Voćinu je na visokoj obali bila izgrađena velika tvrđava, koju su upotrebljvali i turci. Njeni su zidovi bili izidani i šarenim kamenjem i od toga je u drugoj poli 17. stoljeća nastalo tom utvrđenju ime Šarengrad. Poslije turaka, počelo se gubiti staro ime Voćin, a novo je selo stalo nositi ime kojim je narod u to vrijeme već nazivao tvrđavu.

 
rekonstrukcija šarengradske tvrđave

Petar Masarechi našao  je 1623. godine u toj skupini devet sela sa središtem u Bapskoj i sa jedno 2100 starinaca.

Osim Voćina, ovamo su u to vrijeme pripadala i sela Novak, Mohovo, Tovarnik, Ilača, Bodin, Kundrovac i Lovrenci (ova dva posljednja nalazila su se između Tovarnika i Bapske).
U ratovanju i 1664. i kasnije od 1687.-1696., ovo je zemljište mnogo stradavalo, te se većina starih sela rasula. Napušteni su tada koje u prvome, koje u i drugome ratu Voćin, Bapska, Novak, Mohovo, Bodin, Lovrenci i Kundrovac.
Bodin, Kundrovac i Lovrenci više nisu ni nastanjivani. Raselice se iz tih naselja pod prezimenima Bodinac, Kundrovčanin i Lovrenčanin nalaze u početku 18. stoljeća u okolnim selima.
Masarechi je 1623. godine našao skupinu, koja su pripadala Tompjevačkoj, a kasnije Lovaskoj župi:  Tompojevci, Lovas, Opatovac, Čakovci, Dražinovci, Mikluševci, Samšin i Šalovci i koja je brojala oko 1000 ljudi. U ratovanju 1697-1696, raseljeni su Dražinovci, Mikluševci, Samšin i Šalovci. Njihove se raselice mogu pronaći prema toponomastičkim prezimenima, npr. prezime Šalovac u Ilači i Tovarniku, Samšinci u Berku.
Ilača je oko 1680. godine mogla imati jedno četrdesetak starinačkih porodica. Novih je doseljenika došlo u to vrijeme nešto iz okoline, a nešto iz  hrvatskoga naselja u Bačkoj.


današnji izgled šarengradske tvrđave

Nema komentara:

Objavi komentar