utorak, 30. siječnja 2024.

Na današnji dan: 35 godina od pogibije Vekice i Miše

 Na današnji dan - 35 godina od pogibije Vekice i Miše

Rano jutro toga 31. siječnja 1989., započelo je za Vekicu (Vjekoslav Brlić) i Mišu (Tihomir Malin) kao i svaki drugi radni dan. Obojica su radili u “Graditelju” iz Vinkovaca. Vekica je bio tokar, a Mišo mehaničar. Spremili su se za posao i krenuli Mišinim “Stojadinom” (Zastava 101) put Vinkovaca. Budući da su trebali pokupiti radnoga kolegu u Slakovcima, Vekica je otišao sjesti na zadnje sjedište automobila. Ondje je i zaspao. Budući da se kolega već povezao sa nekim za grad, nastavili su put Vinkovaca. Na izlazu iz Jankovaca prema Vinkovcima, u krivini, vozilo iz suprotnoga smjera je prešlo na njihovu stranu i izazvalo direktan sudar. To se dogodilo oko 5:35 ujutro. Vekica je preminuo na mjestu nesreće (da se nije ni probudio), a Mišo je preminuo na putu do bolnice u Vinkovcima.

Dva prijatelja su sahranjena isti dan, 2. veljače, Vekica u 12 sati na groblju u Ilači, a potom Mišo u obiteljskoj grobnici u Banovcima.

U to se vrijeme pokojnike ispraćalo u koloni od kuće do groblja. Vekicu su ispratili članovi KUD-a “Matija Gubec” iz Ilače u narodnim nošnjama noseći vijenac od bršljana pored kolica sa lijesom.

Danas je 35-a obljetnica njihove pogibije. Kako je to na Vekicinoj sahrani rekao pokojni velečasni Vjenceslav Hošček; “Čudni su putevi Gospodnji”.

Želja mi je da ih se prisjetimo na ovu obljetnicu i pomolimo za njihove, a i duše naših dragih.

Vjekoslav “Vekica” Brlić  - rođen je 24. travnja 1961. godine od oca Antuna i majke Marije. Bio je peto od osmero djece te obitelji. Vekica je bio član seoskog vatrogasnog društva i KUD-a “Matija Gubec” iz Ilače.

 






Tihomir “Mišo” Malin - rođen je 3. prosinca 1956. godine od oca Dimitrija “Miće” i majke Slavice. Obitelj Malin, uz njega ima i kćer Ljiljanu. Bio je član vatrogasnog društva (čak mislim da je bio i predsjednik istog). Zajedno sa sestrom Ljiljanom, bio je aktivan član seoskog KUD-a “Matija Gubec”. Amaterski se bavio fotografijom i iza njega je ostalo podosta fotografija, ponajviše seoskog KUD-a.

Nema komentara:

Objavi komentar