utorak, 1. prosinca 2020.

Ilačka prezimena

Na stranici Acta Croatica, nalaze se podaci o našem selu, te porijeklu i rasprostranjenosti  ilačkih prezimena.

Originalan link na stranicu možete pogledati OVDJE.

Raznim metodama sam tražio sadašnja ilačka prezimena i pomalo sam iznenađen kako baš i nemamo neku raznovrsnost prezimena. Mnogih se izumrlih prezimena i sam sjećam: Bertić, Popić, Grigić, Hajmburger, Kratofil, Hornung, Sabljić, Bernhardt, Branković, Beuk, Žebić, Pavelić, Tadijanović, koja su bila samo u mome dijelu Radićeve ulice. Ne spominjem ostatak sela. Neki potomci tih obitelji su i dalje živi, ali su se ženska djeca udala i promjenila prezime ili su odselili iz sela. Neki su jednostavno izumrli. Nažalost, takva sudbina čeka još podosta trenutno postojećih prezimena, budući da imamo samo jednoga nositelja, koji je starije dobi. Međutim, pojavila su se i neka nova prezimena u selu koja ovdje navodim i daju nadu u budućnost.

Ako sam neko prezime preskočio, nije bilo namjerno, nego ga se nisam sjetio. Uvijek ga mogu dodati, slobodno mi spomenite ili ispravite neke podatke iz ove teme.

 

ILAČA

Ilača se nalazi u općini Tovarnik, u Vukovarsko-srijemskoj županiji na 90 metara nadmorske visine i prostire se na površini od 31,92 km². Prema popisu iz 2011. godine, u Ilači živi 857 stanovnika. Stanovništvo je uglavnom hrvatsko (98%). Okolna naselja: Banovci, Bokšić, Vinkovački Banovci, Tovarnik, Tompojevci, Đeletovci, Nijemci, Čakovci, Lovas i Mikluševci.

Prezimena:

ASIĆ

Asići u Hrvatskoj su Hrvati, najvećim dijelom iz Gospića. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Gospiću i Zagrebu.

U Hrvatskoj danas živi oko 210 Asića u 90 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 220, pa je njihov broj ostao podjednak.

Prisutni su u većini hrvatskih županija, u 15 gradova i 19 manjih naselja, najviše u Gospiću (55), Ličkom Novom (30), Zagrebu (25), Dubrovniku (15), te u Samoboru (10).

Prezime Asić (uključujući: Asici, Asic, Asich, Ashick, Asick, Asichin, Ashicha, Assick, Asichev i Asichah) prisutno je u 42 države širom svijeta. "Asick" nosi manji broj osoba u Americi, manji broj u Saudijskoj Arabiji, te manji broj osoba u Jordanu. "Assick" nosi nekoliko osoba u Americi. "Hasic" nosi oko 600 osoba u Njemačkoj, približno 400 u Americi, te oko 100 osoba u Švicarskoj.

BAČIĆ

Bačići u Hrvatskoj gotovo su u potpunosti Hrvati, većim dijelom s otoka Korčule, a prema nekim izvorima iz okolice Subotice i Sombora. Vrlo rijetko su i Srbi. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Drnišu i Zadru. U Drinovcima u Gradu Drnišu svaki drugi stanovnik prezivao se Bačić.

U Hrvatskoj danas živi oko 2800 Bačića u 1200 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 2400, pa se njihov broj povećao za 10 posto.

Prisutni su u svim hrvatskim županijama, u 81 gradu i 189 manjih naselja, najviše u Zagrebu (330), Blatu na otoku Korčuli (210), Rijeci (210), Splitu (185), te u Zadru (185).

Najmanje 79 obitelji s ovima prezimenom iselilo je iz Hrvatske u: Australiju (27), Njemačku (22), Ameriku (14), Kanadu (6), Francusku (4), Nizozemsku (2), Švedsku (1), Brazil (1), Norvešku (1), te u Švicarsku (1).

Prezime Bačić (uključujući: Bacic, Bacich, Bachich, Backic, Batschi, Baccich, Bacsick, Bachick, Bachic i Bahcic) prisutno je u 54 države širom svijeta. Prezime "Bacic" nosi oko 3000 osoba u Brazilu, približno 1000 u Australiji, te oko 800 osoba u Americi. "Bacich" nosi oko 300 osoba u Americi, približno 100 u Australiji, te oko 90 osoba u Brazilu. "Bachich" nosi oko 200 osoba u Siriji, približno 100 u Americi, te manji broj osoba u Maroku.

Prezime Bačić je nastalo preko rumunjskog oblika “baciu”, “baci”,što znači: glavni, obično stariji pastir. Imenica je poznata u svim balkanskim jezicima. Kod nas su potvrđene varijante: bač, bača, bačina, itd, od kojih su prezimena BAČ, BAČA, BAČAC, BAČAJ, BAČAK, BAČANI, BAČINA, BAČKO, BAČIĆ.

BALIĆ

Balići u Hrvatskoj gotovo su u potpunosti Hrvati, većim dijelom iz okolice Solina. Prema nekim izvorima su iz Bune kraj Mostara, a vrlo su rijetko Bošnjaci (iz Bosanske Krajine) te Srbi. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Splitu i Zagrebu. U Katunima u okolici Omiša svaki šesti stanovnik prezivao se Balić.

U Hrvatskoj danas živi oko 2000 Balića u 810 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 1700, pa se njihov broj povećao za 20 posto.

Prisutni su u svim hrvatskim županijama, u 70 gradova i 139 manjih naselja, najviše u Splitu (390), Dugopolju u okolici Solina (315), Zagrebu (260), Osijeku (90), te u Solinu (65).

Najmanje 28 obitelji s ovima prezimenom iselilo je iz Hrvatske u: Njemačku (13), Veliku Britaniju (3), Australiju (3), Kanadu (2), Švedsku (2), Ameriku (2), Austriju (1), Nizozemsku (1), te u Argentinu (1).

Prezime Balić (uključujući: Balic, Balich, Balici, Balicha, Balick, Balicz, Balics, Balitsch, Balichi i Ballic) prisutno je u 55 država širom svijeta. Prezime "Balic" nosi oko 1000 osoba u Turskoj, približno 600 u Njemačkoj, te oko 500 osoba u Americi. "Balich" nosi oko 400 osoba u Americi, približno 300 u Ukrajini, te oko 70 osoba u Rusiji. "Balitsch" nosi nekoliko osoba u Americi.

Prezime Balić se spominje u popisu ilačana 1736. godine.

BALIČEVIĆ

Baličevići u Hrvatskoj su Hrvati, dobrim dijelom iz okolice Iloka. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u Gradu Đakovu i u okolici Iloka.

U Hrvatskoj danas živi oko 130 Baličevića u 60 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 160, pa se njihov broj smanjio za 20 posto.

Prisutni su u deset hrvatskih županija, u 13 grada i deset manjih naselja, najviše u Ilači u okolici Iloka (35), Đakovu (35), Zagrebu (15), Slavonskom Brodu (15), te u Donjim Andrijevcima u okolici Đakova (10).

Prezime Baličević prisutno je u 6 država na dva kontinenta.

Prezime Baličević se spominje u popisu ilačana 1736. godine.

BASARIĆ

Basarići u Hrvatskoj pretežito su Hrvati, većim dijelom iz Lepoglave, a često su i Srbi. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Gospiću i Zagrebu. U Velikom Bilaču u okolici Pleternice svaki osmi stanovnik prezivao se Basarić.

U Hrvatskoj danas živi oko 240 Basarića u 120 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 580, pa se njihov broj višestruko smanjio.

Prisutni su u većini hrvatskih županija, u 24 grada i 35 manjih naselja, najviše u Zagrebu (40), Osijeku (15), Lepoglavi (15), Splitu (10), te u Novoj Gradiški (10).

Najmanje sedam obitelji s ovima prezimenom iselilo je iz Hrvatske u: Kanadu (2), Njemačku (1), Ameriku (1), Francusku (1), Švicarsku (1), te u Australiju (1).

Prezime Basarić (uključujući: Basaric, Basarich i Başarici) prisutno je u 17 država na četiri kontinenta. Prezime "Basaric" nosi oko 50 osoba u Hondurasu, manji broj u Americi, te manji broj osoba u Njemačkoj, manji broj osoba u Italiji. "Basarich" nosi oko 100 osoba u Americi.

BENCEK

Benceki u Hrvatskoj su Hrvati, najvećim dijelom iz Lepoglave. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Lepoglavi i Zagrebu. U Bednjici u Gradu Lepoglavi svaki osmi stanovnik prezivao se Bencek.

U Hrvatskoj danas živi oko 340 Benceka u 130 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 270, pa se njihov broj povećao za 20 posto.

Prisutni su u većini hrvatskih županija, u 24 grada i 60 manjih naselja, najviše u Zagrebu (25), Bednjici (25), Bedencu (20), Ivancu (20), te u Koprivnici (15).

Najmanje pet obitelji s ovima prezimenom iselilo je iz Hrvatske u: Njemačku (3), Švicarsku (1), te u Ameriku (1).

Prezime Bencek (uključujući: Benchekh, Bencheci, Benchek, Bencheck, Bencec i Benzek) prisutno je u 20 država na četiri kontinenta. "Benchek" nosi manji broj osoba u Americi i manji broj u Maroku. "Bencheck" nosi manji broj osoba u Americi.

U osnovi je ovoga prezimena svetačko ime Benedictus, latinskog porijekla, a znači “blagoslovljen”. Od ovoga imena, stvorena su prezimena: BENČEK, BENCEK, BENČEC, BENČAK, BENČAN

BENIĆ

Benići u Hrvatskoj su Hrvati, dobrim dijelom iz okolice Nove Gradiške, a prema nekim izvorima iz Golubinca u Popovom polju. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u Gradu Rijeci i u Srednjoj Bosni (područje Kaknja). U Grganjici u Gradu Dugoj Resi gotovo svaki stanovnik prezivao se Benić.

U Hrvatskoj danas živi oko 1700 Benića u 700 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 1600, pa se njihov broj povećao za 10 posto.

Prisutni su u gotovo svim hrvatskim županijama, u 62 grada i 143 manja naselja, najviše u Zagrebu (170), Davoru u okolici Nove Gradiške (90), Rijeci (90), Karlovcu (70), te u Slavonskom Brodu (70).

Najmanje 47 obitelji s ovima prezimenom iselilo je iz Hrvatske u: Australiju (17), Ameriku (9), Njemačku (6), Kanadu (5), Francusku (3), Austriju (2), Južnoafričku Republiku (1), Švicarsku (1), Argentinu (1), Švedsku (1), te u Španjolsku (1).

Prezime Benić (uključujući: Benic, Benich, Bennici, Bennick, Benick, Bennich, Beniche, Bennic, Benichi i Beniec) prisutno je u 46 država širom svijeta. Prezime "Benic" nosi oko 300 osoba u Americi, približno 200 u Australiji, te oko 200 osoba u Kanadi. "Benich" nosi oko 300 osoba u Americi, približno 50 u Argentini, te manji broj osoba u Maroku. "Benick" nosi oko 300 osoba u Americi, manji broj u Tajlandu, te manji broj osoba u Njemačkoj.

Benići su doselili 1952. godine iz Davora kod Nove Gradiške.

BEŠLIĆ

Bešlići u Hrvatskoj su Hrvati, najvećim dijelom iz Hercegovine. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u Hercegovini (područje Posušja) i u Gradu Splitu. U naseljima Zagorje i Rastovača u Hercegovini svaki četvrti stanovnik prezivao se Bešlić.

U Hrvatskoj danas živi oko 1600 Bešlića u 600 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 690, pa se njihov broj više nego udvostručio.

Prisutni su u gotovo svim hrvatskim županijama, u 56 gradova i 141 manjem naselju, najviše u Zagrebu (250), Splitu (200), Sesvetama (85), Sinju (60), te u Podstrani u okolici Solina (55).

Najmanje 20 obitelji s ovima prezimenom iselilo je iz Hrvatske u: Njemačku (13), Austriju (2), Ameriku (2), Australiju (2), te u Veliku Britaniju (1).

Prezime Bešlić (uključujući: Beslic, Besslich, Beslich i Beshlich) prisutno je u 23 države širom svijeta. Prezime "Beslic" nosi oko 400 osoba u Njemačkoj, približno 300 u Americi, te oko 100 osoba u Francuskoj.

BLAŠKOVIĆ

Blaškovići u Hrvatskoj gotovo su u potpunosti Hrvati, dobrim dijelom iz okolice Labina, a prema nekim izvorima iz Mihovljana u Hrvatskom zagorju. Vrlo su rijetko Srbi te Talijani (iz Pule). U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Ogulinu i Puli. U Kršikli u Gradu Pazinu svaki treći stanovnik prezivao se Blašković.

U Hrvatskoj danas živi oko 1300 Blaškovića u 550 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 1300, pa je njihov broj ostao podjednak.

Prisutni su u svim hrvatskim županijama, u 69 gradova i 127 manjih naselja, najviše u Ogulinu (200), Zagrebu (125), Puli (110), Rijeci (60), te u Labinu (55).

Najmanje 49 obitelji s ovima prezimenom iselilo je iz Hrvatske u: Ameriku (24), Australiju (6), Argentinu (5), Njemačku (4), Francusku (4), Kanadu (2), Švicarsku (2), Boliviju (1), te u Švedsku (1).

Prezime Blašković (uključujući: Blaskovic, Blaskovich, Blaskovics, Blascovich, Blashkovich i Blaskowicz) prisutno je u 27 država širom svijeta. Prezime "Blaskovic" nosi oko 700 osoba u Slovačkoj, približno 400 u Njemačkoj, te oko 200 osoba u Americi. "Blaskovich" nosi oko 400 osoba u Americi, manji broj u Argentini, te manji broj osoba u Kanadi. "Blaskowicz" nosi nekoliko osoba u Americi.

11.02.1795. prvi spomen prezimena Blašković u matičnim knjigama. Vjenčanje Ivana Blašković, sina pokojnoga Andrije sa Anom Rach, kćeri pokojnoga Gašpara.

BLAŽIĆ

Blažići u Hrvatskoj uglavnom su Hrvati, dobrim dijelom iz okolice Čakovca, a vrlo su rijetko i Srbi. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Rijeci i Zagrebu.

U Hrvatskoj danas živi oko 720 Blažića u 320 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 1200, pa se njihov broj smanjio za 40 posto.

Prisutni su u većini hrvatskih županija, u 38 gradova i 68 manjih naselja, najviše u Zagrebu (155), Rijeci (90), Hršćevanima u okolici Imotskog (40), Zaprešiću (35), te u Davoru u okolici Nove Gradiške (30).

Najmanje 39 obitelji s ovima prezimenom iselilo je iz Hrvatske u: Ameriku (15), Njemačku (5), Argentinu (4), Australiju (4), Veliku Britaniju (3), Francusku (2), Švedsku (2), Švicarsku (1), Venezuelu (1), Čile (1), te u Austriju (1).

Prezime Blažić (uključujući: Blazic, Blazich i Blazick) prisutno je u 8 država na tri kontinenta. Prezime "Blazic" nosi oko 200 osoba u Americi, približno 60 u Austriji, te manji broj osoba u Češkoj. "Blazich" nosi oko 100 osoba u Americi, manji broj u Južnoj Koreji, te manji broj osoba u Italiji. "Blazick" nosi oko 200 osoba u Americi.

BRLIĆ

Prezime Brlić u Hrvatskoj nose Hrvati, najvećim dijelom iz okolice Nove Gradiške. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u okolici Nove Gradiške i u Gradu Zagrebu.

U Hrvatskoj danas živi oko 540 Brlića u 200 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 460, pa se njihov broj povećao za 20 posto.

Prisutni su u većini hrvatskih županija, u 27 gradova i 44 manja naselja, najviše u Davoru u okolici Nove Gradiške (125), Zagrebu (100), Sisku (40), Bednji u okolici Lepoglave (25), te u Desnoj Martinskoj Vesi u okolici Siska (25).

Prezime Brlić (uključujući: Brlic, Berlic, Berlich, Berlick i Berlicz) prisutno je u 18 država širom svijeta. "Berlic" nosi manji broj osoba u Australiji i manji broj u Americi. "Berlicz" nosi nekoliko osoba u Americi. "Berlick" nosi manji broj osoba u Americi i manji broj u Danskoj.

Obitelj Brlić, doselila je u Ilaču 1954. godine iz Davora kod Nove Gradiške.

BRUNER

Bruneri u Hrvatskoj velikom su većinom Hrvati (iz okolice Iloka), a bitno manje i Srbi. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u okolici Iloka i u Gradu Donjem Miholjcu.

U Hrvatskoj danas živi oko 30 Brunera u 12 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 30, pa je njihov broj ostao podjednak.

Prisutni su u četiri hrvatske županije, tri grada i četiri manja naselja, najviše u Ilači u okolici Iloka (10), Veri u okolici Vukovara (<10), Zagrebu (<5), Vinkovcima (<5), te u Gornjem Stupniku u okolici Samobora (<5).

Prezime Bruner (uključujući: Brunner, Bruener, Brünner, Bruhner i Bruneer) prisutno je u 92 države širom svijeta. Prezime "Bruner" nosi oko 40000 osoba u Americi, približno 2000 u Njemačkoj, te oko 1000 osoba u Brazilu. "Bruener" nosi oko 100 osoba u Americi, manji broj u Njemačkoj, te manji broj osoba u Dominikanskoj Republici. "Brunner" nosi oko 50000 osoba u Njemačkoj, približno 40000 u Americi, te oko 10000 osoba u Austriji.

Bruneri su 1860-ih godina doselili iz Parabuća u Vojvodini.

BUBALOVIĆ

Bubalovići u Hrvatskoj su Hrvati, najvećim dijelom iz bosanske Posavine. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u bosanskoj Posavini (područje Gradačca) i u Gradu Osijeku.

U Hrvatskoj danas živi oko 80 Bubalovića u 30 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 40, pa se njihov broj udvostručio.

Prisutni su u šest hrvatskih županija, u jedanaest gradova i deset manjih naselja, najviše u Zagrebu (15), Županji (10), u Gradištu (10) i Cerni (<10) u okolici Županje, te u Ilači u okolici Iloka (<10).

Prezime Bubalović prisutno je u ovom obliku samo u Hrvatskoj.

06.01.1752. prvi spomen prezimena Bubalović u matičnim knjigama Ilače. Rodio se Gašpar Bubalović, sin Mateja i Marije. Kum je bio Josip Čurčinac.

BUDINSKI

Prezime Budinski u pravilu u Hrvatskoj nose Hrvati, najvećim dijelom iz Novog Marofa, a rijetko i Rusini. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Zagrebu i Novom Marofu.

U Hrvatskoj danas živi oko 210 Budinskih u 80 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 210, pa je njihov broj ostao podjednak.

Prisutni su u većini hrvatskih županija, u 16 gradova i 27 manjih naselja, najviše u Zagrebu (45), Kamenoj Gorici (30), Karlovcu (15), Oborovu u okolici Dugog Sela (15), te u Ilači u okolici Iloka (<10).

Prezime Budinski (uključujući: Budinsky, Budinszky, Budinschi, Budynski i Budynsky) prisutno je u 24 države širom svijeta. Prezime "Budinski" nosi oko 100 osoba u Kanadi, približno 80 u Americi, te manji broj osoba u Brazilu. "Budinsky" nosi oko 1000 osoba u Slovačkoj, približno 1000 u Češkoj, te oko 400 osoba u Americi. "Budynski" nosi manji broj osoba u Kanadi, manji broj osoba u Americi, te manji broj osoba u Poljskoj.

BURGER

Burgeri u Hrvatskoj u su najvećem broju Hrvati, dobrim dijelom iz okolice Iloka, a u manjem broju su i Nijemci (također iz okolice Iloka). U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Zagrebu i Osijeku.

U Hrvatskoj danas živi oko 130 Burgera u 60 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 110, pa se njihov broj povećao za 20 posto.

Prisutni su u osam hrvatskih županija, u devet gradova i 19 manjih naselja, najviše u Zagrebu (45), Splitu (15), Osijeku (10), Dalju u okolici Vinkovaca (<10), te u Sesvetama (<10).

Prezime Burger (uključujući: Buerger, Burgher, Bürger i Burgherr) prisutno je u 121 državi širom svijeta. Prezime "Burger" nosi oko 100000 osoba u Južnoafričkoj Republikoj, približno 30000 u Njemačkoj, te oko 30000 osoba u Americi. "Buerger" nosi oko 2000 osoba u Njemačkoj, približno 2000 u Americi, te oko 600 osoba u Brazilu. "Burgher" nosi oko 1000 osoba u Americi, približno 500 u Jamajki, te oko 200 osoba u Južnoafričkoj Republikoj.

BUTORAC

Prezime Butorac u Hrvatskoj nose Hrvati, većim dijelom iz Novog Vinodolskog, a prema nekim izvorima iz okolice Gospića. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Rijeci i Gospiću. U naseljima Javorje i Krmpotske Vodice u Gradu Novom Vinodolskom svaki drugi stanovnik prezivao se Butorac.

U Hrvatskoj danas živi oko 1100 Butoraca u 520 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 1100, pa je njihov broj ostao podjednak.

Prisutni su u gotovo svim hrvatskim županijama, u 52 grada i 95 manjih naselja, najviše u Zagrebu (220), Rijeci (150), Novom Vinodolskom (110), Crikvenici (65), te u Gospiću (45).

Najmanje 23 obitelji s ovima prezimenom iselile su iz Hrvatske u: Njemačku (9), Ameriku (5), Australiju (4), Veliku Britaniju (1), Francusku (1), Meksiko (1), Švedsku (1), te u Švicarsku (1).

Prezime Butorac prisutno je u 19 država širom svijeta. Prezime "Butorac" nosi oko 600 osoba u Americi, približno 200 u Njemačkoj, te oko 60 osoba u Kanadi.

CERJAN

Cerjani u Hrvatskoj su Hrvati, najvećim dijelom iz okolice Ivanca. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u Gradu Zagrebu i u okolici Ivanca.

U Hrvatskoj danas živi oko 240 Cerjana u 100 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 310, pa se njihov broj smanjio za 20 posto.

Prisutni su u većini hrvatskih županija, u 16 gradova i 32 manja naselja, najviše u Cerju Nebojse u okolici Ivanca (45), Zagrebu (30), Gornjim Trpucima (15), te u Maruševcu (15) i Biljevcu (15) u okolici Ivanca.

Najmanje jedna obitelj s ovima prezimenom iselila je iz Hrvatske u Ameriku.

Prezime Cerjan (uključujući: Ceryan, Cheryan, Cerian, Zerjan i Zeryan) prisutno je u 16 država širom svijeta. Prezime "Cerjan" nosi oko 200 osoba u Americi i manji broj u Australiji. "Ceryan" nosi oko 600 osoba u Turskoj, manji broj u Ukrajini, te manji broj osoba u Americi. "Cheryan" nosi oko 80 osoba u Maleziji i manji broj u Americi.

CIPRIĆ

Ciprići u Hrvatskoj su Hrvati, najvećim dijelom iz okolice Nove Gradiške. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u okolici Nove Gradiške i u Gradu Novoj Gradiški.

U Hrvatskoj danas živi oko 370 Ciprića u 140 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 260, pa se njihov broj povećao za 40 posto.

Prisutni su u većini hrvatskih županija, u 18 gradova i 28 manjih naselja, najviše u Davoru u okolici Nove Gradiške (145), Zagrebu (55), Slavonskom Brodu (20), Novoj Gradiški (20), te u Cerniku u okolici Nove Gradiške (15).

Prezime Ciprić (uključujući: Cipric, Ciprich, Cyprich, Cyprych, Chiprich i Ciprick) prisutno je u 12 država na tri kontinenta. "Ciprich" nosi oko 100 osoba u Americi i manji broj u Češkoj. "Chiprich" nosi oko 60 osoba u Americi. "Cyprych" nosi oko 200 osoba u Poljskoj i manji broj u Americi.

Ciprići su doselili iz Davora kod Nove Gradiške.

ČENGIĆ

Čengići u Hrvatskoj gotovo su u potpunosti Hrvati, najvećim dijelom iz Cazinske krajine (BiH), a rijetko su i Bošnjaci (iz Pljevlje, Crna Gora). U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u Cazinskoj Krajini, BiH (područje Sanskog Mosta) i u Gradu Zagrebu. U Kruharima u Cazinskoj Krajini, BiH svaki šesti stanovnik prezivao se Čengić.

U Hrvatskoj danas živi oko 420 Čengića u 170 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 210, pa se njihov broj udvostručio.

Prisutni su u većini hrvatskih županija, u 34 grada i 39 manjih naselja, najviše u Zagrebu (95), Vinkovcima (45), Gromačniku u okolici Slavonskog Broda (25), Bjelovaru (20), te u Čepinu u okolici Osijeka (15).

Prezime Čengić prisutno je u 21 državi na četiri kontinenta. Prezime "Cengic" nosi oko 300 osoba u Turskoj, približno 200 u Americi, te oko 100 osoba u Švedskoj.

Čengići su doselili iz okolice Knina poslije drugoga svjetskoga rata.

ČIČERIĆ

Čičerići u Hrvatskoj gotovo su u potpunosti Hrvati (iz okolice Solina), a rijetko i Česi (iz Grada Grubišnog Polja). U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Splitu i Đakovu.

U Hrvatskoj danas živi oko 40 Čičerića u 15 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 10, pa se njihov broj višestruko povećao.

Prisutni su u pet hrvatskih županija, četiri grada i pet manjih naselja, najviše u Podstrani u okolici Solina (10), Splitu (10), Zagrebu (<10), Ilači u okolici Iloka (<10), te u Solinu (<5).

Prezime Čičerić (uključujući: Ciceric, Cicerich) prisutno je u tri države na dva kontinenta. Prezime "Ciceric" nosi manji broj osoba u Americi. "Cicerich" nosi nekoliko osoba u Americi.

ČURIĆ

Čurići u Hrvatskoj su Hrvati, većim dijelom iz okolice Vinkovaca. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u Srednjoj Bosni (područje Gornjeg Vakufa) i u Gradu Đakovu.

U Hrvatskoj danas živi oko 170 Čurića u 70 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 160, pa se njihov broj povećao za 10 posto.

Prisutni su u gotovo svim hrvatskim županijama, u 34 grada i 34 manja naselja, najviše u Đakovu (35), Zagrebu (25), Nijemcima u okolici Vinkovaca (20), Strizivojni u okolici Đakova (<10), te u Vinkovcima (<10).

Prezime Čurić (uključujući: Curic, Curich, Churich, Curicho, Curici, Curiche, Ciuric, Curych i Curick) prisutno je u 38 država širom svijeta. "Curich" nosi oko 100 osoba u Peruu, približno 60 u Americi, te manji broj osoba u Južnoafričkoj Republikoj. "Churich" nosi oko 70 osoba u Americi i manji broj u Argentini.

ČURČINAC

Čurčinci u Hrvatskoj uglavnom su Hrvati (iz okolice Iloka), vrlo rijetko i Mađari (također iz okolice Iloka), te Rusini (iz okolice Iloka). U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u okolici Iloka i u Gradu Vinkovacima.

U Hrvatskoj danas živi oko 50 Čurčinaca u 15 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 30, pa se njihov broj povećao za 70 posto.

Prisutni su u četiri hrvatske županije, četiri grada i tri manja naselja, najviše u Ilači (40) i Tompojevcima (<10) u okolici Iloka, Karlovcu (<5), Turopolju (<5), te u Zagrebu (<5).

Prezime Čurčinac prisutno je u ovom obliku samo u Hrvatskoj.

07.10.1748. prvi spomen prezimena Čurčinac. Rodila se Katarina Čurčinac, kći Nikole i Ane. Kuma je bila Marta Ivić.

DASOVIĆ

Dasovići u Hrvatskoj su Hrvati, većim dijelom iz okolice Gospića. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Zagrebu i Otočcu. U Novoselcima u okolici Hrvatske Kostajnice svaki treći stanovnik prezivao se Dasović.

U Hrvatskoj danas živi oko 640 Dasovića u 260 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 770, pa se njihov broj smanjio za 20 posto.

Prisutni su u svim hrvatskim županijama, u 39 gradova i 67 manjih naselja, najviše u Zagrebu (150), Otočcu (35), Brinju u okolici Senja (30), Slavonskom Brodu (30), te u Perušiću u okolici Gospića (25).

Najmanje deset obitelji s ovima prezimenom iselilo je iz Hrvatske u: Ameriku (4), Njemačku (3), Kanadu (2), te u Australiju (1).

Prezime Dasović (uključujući: Dasovic, Dasovich, Dasovick i Dassovich) prisutno je u 15 država širom svijeta. Prezime "Dasovic" nosi oko 100 osoba u Americi, približno 100 u Kongu, te oko 50 osoba u Kanadi. "Dasovich" nosi oko 200 osoba u Americi i manji broj u Kanadi. "Dasovick" nosi manji broj osoba u Americi.

DEVIĆ

Devići u Hrvatskoj pretežito su Hrvati, dobrim dijelom iz okolice Zadra, a rijetko su i Srbi. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Zagrebu i Zadru. U Dučićima u Podrinju, BiH gotovo svaki stanovnik prezivao se Dević.

U Hrvatskoj danas živi oko 940 Devića u 420 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 900, pa je njihov broj ostao podjednak.

Prisutni su u gotovo svim hrvatskim županijama, u 62 grada i 96 manjih naselja, najviše u Zagrebu (145), Davoru u okolici Nove Gradiške (55), Splitu (55), Zadru (55), te u Rijeci (45).

Najmanje osam obitelji s ovima prezimenom iselilo je iz Hrvatske u: Njemačku (3), Australiju (2), Ameriku (2), te u Švicarsku (1).

Prezime Dević (uključujući: Devich, Devic, Devichi, Devick, Devici, Deviche, Devics, Dewicz, Dewic i Dewich) prisutno je u 39 država širom svijeta. Prezime "Devic" nosi oko 300 osoba u Francuskoj, približno 90 u Americi, te manji broj osoba u Indoneziji. "Devich" nosi oko 400 osoba u Americi, približno 80 u Ukrajini, te oko 70 osoba u Argentini. "Dewich" nosi nekoliko osoba u Americi.

Devići su doselili iz Davora kod Nove Gradiške.

ĐAKULOVIĆ

Đakulovići u Hrvatskoj su Hrvati, dobrim dijelom iz okolice Knina. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u okolici Knina i u Gradu Zagrebu. U Erveniku u okolici Knina svaki trideseti stanovnik prezivao se Đakulović.

U Hrvatskoj danas živi oko 80 Đakulovića u 30 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 40, pa se njihov broj udvostručio.

Prisutni su u deset hrvatskih županija, u deset gradova i sedam manjih naselja, najviše u Zagrebu (35), Kninu (<10), Splitu (<10), Čepinu u okolici Osijeka (<10), te u Rijeci (<10).

Prezime Đakulović (uključujući: Djakulovic, Dakulovic) prisutno je u pet država na dva kontinenta.

ĐUKIĆ

Đukići u Hrvatskoj većinom su Hrvati, dobrim dijelom iz okolice Vinkovaca, a često su i Srbi, te su vrlo rijetko i Crnogorci. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Zagrebu i Osijeku. U Brđanima u Gradu Pleternici svaki drugi stanovnik prezivao se Đukić.

U Hrvatskoj danas živi oko 1700 Đukića u 790 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 1600, pa se njihov broj povećao za 0 posto.

Prisutni su u svim hrvatskim županijama, u 74 grada i 191 manjem naselju, najviše u Zagrebu (275), Osijeku (85), Rijeci (65), Vukovaru (55), te u Slavonskom Brodu (55).

Najmanje 28 obitelji s ovima prezimenom iselilo je iz Hrvatske u: Njemačku (11), Ameriku (4), Australiju (3), Kanadu (3), Švedsku (2), Švicarsku (2), Austriju (1), Veliku Britaniju (1), te u Francusku (1).

Prezime Đukić (uključujući: Djukic, Dukic, Dukich, Duckic, Djukich, Gjukic, Ducic, Dyukich, Gyukics i Dukitsch) prisutno je u 56 država širom svijeta. Prezime "Djukic" nosi oko 1000 osoba u Njemačkoj, približno 600 u Americi, te oko 500 osoba u Austriji. "Dukic" nosi oko 300 osoba u Americi, približno 200 u Njemačkoj, te oko 80 osoba u Austriji. "Dukich" nosi oko 200 osoba u Americi, manji broj u Rusiji, te manji broj osoba u Ukrajini.

FERINAC

Prezime Ferinac u Hrvatskoj nose Hrvati, najvećim dijelom iz okolice Iloka. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u okolici Iloka i u Gradu Vukovaru.

U Hrvatskoj danas živi oko 70 Ferinaca u 30 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 90, pa se njihov broj smanjio za 20 posto.

Prisutni su u četiri hrvatske županije, u šest gradova i pet manjih naselja, najviše u Tovarniku u okolici Iloka (45), Vukovaru (<10), Vinkovcima (<5), te u Ilači (<5) i Čakovcima (<5) u okolici Iloka.

Prezime Ferinac prisutno je u četiri države na tri kontinenta. Prezime "Ferinac" nosi manji broj osoba u Australiji i manji broj u Americi.

01.09.1885. prvi spomen prezimena Ferinac u Ilači. Rodila se Manda Ferinac, kći Josipa i Ljubice Ambrušević. Kuma je bila Jozija Lukšić, supruga Bartola Vidaković. Manda je umrla u Tovarniku 17.01.1970.

FILIĆ

Filići u Hrvatskoj uglavnom su Hrvati, najvećim dijelom iz Janjeva, Kosovo, a vrlo su rijetko i Srbi. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u Janjevu, Kosovo i u okolici Iloka.

U Hrvatskoj danas živi oko 520 Filića u 170 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 290, pa se njihov broj povećao za 80 posto.

Prisutni su u većini hrvatskih županija, u 28 gradova i 33 manja naselja, najviše u Zagrebu (160), Predavcu u okolici Bjelovara (45), Ilači u okolici Iloka (40), Voćinu u okolici Slatine (25), te u Vukovaru (20).

Prezime Filić (uključujući: Felici, Filic, Filich, Filici, Filiche, Filych, Philic, Filichi, Fellick i Fillich) prisutno je u 55 država širom svijeta. Prezime "Filic" nosi manji broj osoba u Rusiji, manji broj u Francuskoj, te manji broj u Americi. "Philic" nosi nekoliko osoba u Americi. "Fellick" nosi manji broj osoba u Americi.

21.09.1747. prvi spomen prezimena Filić u Ilači. Rodio se Luka, sin Antuna i Ane. Kum je bio Blaž Karalić.

FRUK

Prezime Fruk u Hrvatskoj nose Hrvati, dobrim dijelom iz okolice Krapine. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Krapini i Zagrebu.

U Hrvatskoj danas živi oko 390 Frukova u 150 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 370, pa se njihov broj povećao za 10 posto.

Prisutni su u većini hrvatskih županija, u 22 grada i 40 manjih naselja, najviše u Zagrebu (65), Krapini (25), u Orehovcu Radobojskom (25) i Strahinju Radobojskom (25) u okolici Krapine, te u Vrbanji u okolici Županje (25).

Prezime Fruk (uključujući: Frucht, Fruci, Fruck, Frucci, Feruk, Fruch, Feruck, Phruk i Frukh) prisutno je u 41 državi širom svijeta. Prezime "Fruk" nosi oko 100 osoba u Njemačkoj, manji broj u Americi, te manji broj osoba u Poljskoj, manji broj osoba u Rusiji. "Feruck" nosi manji broj osoba u Americi. "Fruci" nosi oko 800 osoba u Italiji, približno 300 u Americi, te oko 60 osoba u Njemačkoj, oko 60 osoba u Ugandi.

GELEMANOVIĆ

Gelemanovići u Hrvatskoj su Hrvati, najvećim dijelom iz okolice Nove Gradiške. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u okolici Nove Gradiške i u Gradu Novoj Gradiški. U Davoru u okolici Nove Gradiške svaki deseti stanovnik prezivao se Gelemanović.

U Hrvatskoj danas živi oko 340 Gelemanovića u 130 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 220, pa se njihov broj povećao za 50 posto.

Prisutni su u većini hrvatskih županija, u 17 gradova i 15 manjih naselja, najviše u Davoru u okolici Nove Gradiške (250), Ilači u okolici Iloka (25), Novoj Gradiški (25), Zagrebu (20), te u Slavonskom Brodu (10).

Prezime Gelemanović prisutno je u četiri države na tri kontinenta.

Gelemanovići su doselili iz Davora kod Nove Gradiške.

GLAVAŠ

Glavaši u Hrvatskoj gotovo su u potpunosti Hrvati, većim dijelom iz Hercegovine, a vrlo su rijetko Srbi te Bošnjaci. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u Srednjoj Bosni (područje Jajca) i u Hercegovini (područje Gruda). U naseljima Gornji Bešpelj i Vrela u Srednjoj Bosni svaki četvrti stanovnik prezivao se Glavaš.

U Hrvatskoj danas živi oko 2000 Glavaša u 860 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 960, pa se njihov broj udvostručio.

Prisutni su u gotovo svim hrvatskim županijama, u 78 gradova i 170 manjih naselja, najviše u Zagrebu (365), Osijeku (170), Slavonskom Brodu (125), Splitu (100), te u Puli (70).

Prezime Glavaš (uključujući: Glavas, Glavash) prisutno je u 30 država širom svijeta. Prezime "Glavas" nosi oko 800 osoba u Grčkoj, približno 600 u Americi, te oko 200 osoba u Austriji. "Glavash" nosi manji broj osoba u Americi.

GLUVAKOVIĆ

Gluvakovići u Hrvatskoj većinom su Hrvati, dobrim dijelom iz okolice Vinkovaca, a često su i Srbi. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u Gradu Vinkovacima i u okolici Vinkovaca.

U Hrvatskoj danas živi oko 70 Gluvakovića u 30 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 70, pa je njihov broj ostao podjednak.

Prisutni su u šest hrvatskih županija, u šest gradova i devet manjih naselja, najviše u Vinkovcima (15), u Ostrovu (10) i Nijemcima (<10) u okolici Vinkovaca, Zagrebu (<10), te u Gunji u okolici Županje (<10).

Najmanje četiri obitelji s ovima prezimenom iselile su iz Hrvatske u: Australiju (1), Austriju (1), Njemačku (1), te u Ameriku (1).

Prezime Gluvaković prisutno je u tri države.

05.03.1748. prvi spomen prezimena Gluvaković u Ilači. Rodio se Pavao, sin Mateja i Magdalene. Kum je bio Antun Maričić.

HAJOŠEVIĆ

Hajoševići u Hrvatskoj su Hrvati (iz okolice Iloka). U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u okolici Iloka i u Gradu Vinkovcima.

U Hrvatskoj danas živi oko 10 Hajoševića u samo šest domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 10, pa je njihov broj ostao podjednak.

Prisutni su u samo tri hrvatska naselja i to u Ilači u okolici Iloka (15), Fažani (<5), te u Marijancima u okolici Belišća (<5).

Prezime Hajošević prisutno je u ovom obliku samo u Hrvatskoj.

Prezime Hajošević se spominje u popisu ilačana 1736. godine.

HODAK

Hodaci u Hrvatskoj su Hrvati, najvećim dijelom iz okolice Slunja. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u okolici Slunja i u Gradu Zagrebu. U naseljima Čatrnja, Selište Drežničko i Drežnik Grad u okolici Slunja svaki četvrti stanovnik prezivao se Hodak.

U Hrvatskoj danas živi oko 1900 Hodaka u 820 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 1400, pa se njihov broj povećao za 40 posto.

Prisutni su u svim hrvatskim županijama, u 65 gradova i 172 manja naselja, najviše u Zagrebu (350), Čatrnji u okolici Duge Rese (85), Sesvetama (70), Drežniku Gradu u okolici Slunja (65), te u Smoljancu u okolici Otočca (55).

Prezime Hodak (uključujući: Hodac, Hodack, Hodák, Hoodak, Hodach, Hoodack, Hodachok, Hodacs i Hodacz) prisutno je u 33 države širom svijeta. Prezime "Hodak" nosi oko 1000 osoba u Americi, približno 800 u Njemačkoj, te oko 300 osoba u Češkoj. "Hodack" nosi oko 200 osoba u Americi. "Hoodak" nosi oko 70 osoba u Americi.

ISKRIĆ

Iskrići u Hrvatskoj su Hrvati, većim dijelom iz okolice Gline. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u okolici Gline i u Gradu Glini.

U Hrvatskoj danas živi oko 70 Iskrića u 40 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 110, pa se njihov broj smanjio za 40 posto.

Prisutni su u osam hrvatskih županija, u 14 grada i dvanaest manjih naselja, najviše u Ilači u okolici Iloka (20), Petrinji (<10), Velikoj Vranovini u okolici Gline (<10), Sisku (<10), te u Topuskom u okolici Gline (<10).

Prezime Iskrić (uključujući: Iskric, Iskrich i Iskrych) prisutno je u 10 država na četiri kontinenta. Prezime "Iskric" nosi manji broj osoba u Americi i manji broj u Kanadi.

28.06.1751. prvi spomen prezimena Iskrić. Rodila se Petra, kći Mateja i Lucije. Kuma je bila Marija Posavac.

JAKAB

Jakabovi u Hrvatskoj velikom su većinom Hrvati (iz okolice Vinkovaca), bitno manje Mađari (iz okolice Osijeka), te vrlo rijetko i Nijemci (iz Grada Vinkovaca). U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Đakovu i Vinkovacima.

U Hrvatskoj danas živi oko 60 Jakabova u 20 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 10, pa se njihov broj višestruko povećao.

Prisutni su u pet hrvatskih županija, u šest gradova i šest manjih naselja, najviše u Rokovcima u okolici Vinkovaca (15), Vinkovcima (10), Cerni u okolici Županje (<10), Selcima Đakovačkim (<10), te u Zagrebu (<10).

Najmanje tri obitelji s ovima prezimenom iselile su iz Hrvatske u: Ameriku (1), Australiju (1), te u Njemačku (1).

Prezime Jakab (uključujući: Iakab, Yakab, Jacab, Yacab, Yaqab, Jaakab, Jakabb i Jackab) prisutno je u 45 država širom svijeta. Prezime "Jakab" nosi oko 9000 osoba u Mađarskoj, približno 3000 u Rumunjskoj, te oko 700 osoba u Americi. "Yakab" nosi manji broj osoba u Americi i manji broj u Maleziji. "Iakab" nosi oko 700 osoba u Rumunjskoj, približno 70 u Španjolskoj, te manji broj osoba u Americi.

JAREDIĆ

Jaredići u Hrvatskoj gotovo su u potpunosti Hrvati (iz okolice Slavonskog Broda), a vrlo rijetko i Srbi. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u okolici Slavonskog Broda i u Gradu Slavonskom Brodu.

U Hrvatskoj danas živi oko 50 Jaredića u 20 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 60, pa se njihov broj smanjio za 10 posto.

Prisutni su u pet hrvatskih županija, tri grada i pet manjih naselja, najviše u Oprisavcima (25) i Poljancima (10) u okolici Slavonskog Broda, Starom Pračnom (<10), Diošu u okolici Daruvara (<10), te u Kaštel Sućurcu (<5).

Prezime Jaredić (uključujući: Jaredic, Yaredic i Yaredich) prisutno je u 9 država na dva kontinenta.

JOSIĆ

Josići u Hrvatskoj uglavnom su Hrvati, najvećim dijelom iz Bosanske Krajine, a vrlo su rijetko i Srbi. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u Tuzlanskoj Regiji, BiH (područje Tuzle) i u Bosanskoj Krajini (područje Prijedora). U Šurkovcu u Bosanskoj Krajini svaki peti stanovnik prezivao se Josić.

U Hrvatskoj danas živi oko 890 Josića u 390 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 130, pa se njihov broj višestruko povećao.

Prisutni su u gotovo svim hrvatskim županijama, u 53 grada i 101 manjem naselju, najviše u Zagrebu (180), Petrinji (40), Osijeku (35), Gunji u okolici Županje (30), te u Vinkovcima (25).

Najmanje 18 obitelji s ovima prezimenom iselilo je iz Hrvatske u: Njemačku (7), Austriju (6), Švicarsku (3), Ameriku (1), te u Kanadu (1).

Prezime Josić (uključujući: Josic, Jossic, Yosick, Josich, Jossick, Yosich, Joshick, Iosic, Josick i Jositsch) prisutno je u 28 država širom svijeta. Prezime "Josic" nosi oko 200 osoba u Njemačkoj, približno 60 u Austriji, te oko 60 osoba u Americi. "Josich" nosi manji broj osoba u Americi. "Yosich" nosi manji broj osoba u Americi.

KARALIĆ

Karalići u Hrvatskoj gotovo su u potpunosti Hrvati, dobrim dijelom iz okolice Đakova, a rjeđe su i Bošnjaci (iz bosanske Posavine) te Srbi. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u okolici Đakova i u okolici Đakova.

U Hrvatskoj danas živi oko 320 Karalića u 130 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 210, pa se njihov broj povećao za 60 posto.

Prisutni su u većini hrvatskih županija, u 23 grada i 37 manjih naselja, najviše u Gorjanima u okolici Đakova (35), Zagrebu (30), Starim Perkovcima u okolici Đakova (25), Osijeku (25), te u Cerni u okolici Županje (20).

Prezime Karalić (uključujući: Karalic, Karalich) prisutno je u 22 države širom svijeta. Prezime "Karalic" nosi oko 300 osoba u Njemačkoj, približno 100 u Americi, te oko 50 osoba u Danskoj.

Prezime Karalić se spominje u popisu ilačana 1736. godine.

KATALENIĆ

Katalenići u Hrvatskoj su Hrvati, najvećim dijelom iz Varaždinskih Toplica. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Zagrebu i Varaždinskim Toplicama.

U Hrvatskoj danas živi oko 640 Katalenića u 250 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 620, pa je njihov broj ostao podjednak.

Prisutni su u većini hrvatskih županija, u 38 gradova i 80 manjih naselja, najviše u Zagrebu (130), Križevcima (40), Varaždinskim Toplicama (35), te u Ravninskom (20) i Gornjem Jesenju (20) u okolici Krapine.

Prezime Katalenić (uključujući: Katalenic, Katalenich i Kathalenic) prisutno je u 9 država na tri kontinenta. Prezime "Katalenic" nosi manji broj osoba u Njemačkoj, manji broj u Americi, te manji broj osoba u Kolumbiji. "Katalenich" nosi manji broj osoba u Americi. "Kathalenic" nosi nekoliko osoba u Americi.

KNEŽEVIĆ

Kneževići u Hrvatskoj često su Hrvati, dobrim dijelom iz oko lice Zadra (Vinjerac, Kneževići), prema nekim izvorima iz Like (okolica Ogulina) ili Hercegovi ne, a u manjem broju mogu biti i Srbi te Crnogorci (iz Pljevlje, Crna Gora). U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Zagrebu i Zadru. U Vinjercu u okolici Zadra svaki drugi stanovnik prezivao se Knežević.

U Hrvatskoj danas živi oko 9800 Kneževića u 4200 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 7300, pa se njihov broj povećao za 30 posto.

Prisutni su u svim hrvatskim županijama, u 113 grada i 734 manja naselja, najviše u Zagrebu (1570), Zadru (510), Rijeci (465), Osijeku (285), te u Slavonskom Brodu (235).

Najmanje 138 obitelji s ovima prezimenom iselilo je iz Hrvatske u: Njemačku (48), Australiju (18), Švicarsku (17), Austriju (16), Ameriku (13), Francusku (6), Kanadu (6), Veliku Britaniju (5), Španjolsku (5), Nizozemsku (1), Čile (1), Švedsku (1), te u Meksiko (1).

Prezime Knežević (uključujući: Knezevic, Knezevich i Knezhevic) prisutno je u 19 država širom svijeta. Prezime "Knezevic" nosi oko 800 osoba u Americi, približno 700 u Njemačkoj, te oko 200 osoba u Kanadi. "Knezevich" nosi oko 800 osoba u Americi, približno 100 u Ekvadoru, te oko 60 osoba u Kanadi.

KOLAREVIĆ

Kolarevići u Hrvatskoj često su Hrvati, dobrim dijelom iz Srednje Bosne, a u manjem broju su i Srbi. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u Srednjoj Bosni (područje Tešnja) i u Gradu Osijeku.

U Hrvatskoj danas živi oko 340 Kolarevića u 140 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 340, pa je njihov broj ostao podjednak.

Prisutni su u većini hrvatskih županija, u 22 grada i 39 manjih naselja, najviše u Zagrebu (45), Ilači u okolici Iloka (35), Osijeku (25), Sisku (20), te u Vinkovcima (15).

Prezime Kolarević (uključujući: Kolarevic, Kolarevich) prisutno je u 16 država na tri kontinenta. Prezime "Kolarevic" nosi manji broj osoba u Brazilu, manji broj osoba u Rusiji, te manji broj osoba u Americi.

07.01.1749. prvi spomen prezimena Kolarević u Ilači. Rodio se Marjan, sin Andrije i Ane. Kum je bio Stjepan Baderović.

KRALJ

Prezime Kralj u Hrvatskoj nose Hrvati, najvećim dijelom iz Zagreba, a prema nekim izvorima iz Martinščine kraj Zlatara. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Zagrebu i Varaždinu. U Gornjoj Konjščini u okolici Zlatara svaki četvrti stanovnik prezivao se Kralj.

U Hrvatskoj danas živi oko 4200 Kralja u 1700 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 4400, pa je njihov broj ostao podjednak.

Prisutni su u svim hrvatskim županijama, u 88 gradova i 454 manja naselja, najviše u Zagrebu (1030), Varaždinu (95), Dubrovniku (75), Karlovcu (70), te u Osijeku (60).

Najmanje 64 obitelji s ovima prezimenom iselile su iz Hrvatske u: Njemačku (25), Ameriku (12), Australiju (6), Švicarsku (5), Švedsku (3), Argentinu (3), Veliku Britaniju (3), Austriju (2), Kanadu (2), Francusku (2), te u Španjolsku (1).

Prezime Kralj (uključujući: Kraly, Krali, Kralli, Krallis, Keralli, Kheraly, Kerali, Keraly i Krally) prisutno je u 57 država širom svijeta. Prezime "Kralj" nosi oko 400 osoba u Njemačkoj, približno 300 u Argentini, te oko 300 osoba u Americi. "Kraly" nosi oko 500 osoba u Americi, približno 90 u Egiptu, te manji broj osoba u Kanadi. "Krally" nosi manji broj osoba u Americi.

KRIŽAN

Križani u Hrvatskoj uglavnom su Hrvati, većim dijelom iz okolice Ludbrega (Veliki Bukovac), a vrlo su rijetko i Mađari. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u Zapadnoj Bosni (područje Livna) i u Gradu Zagrebu. U Ljubunčiću u Zapadnoj Bosni svaki deveti stanovnik prezivao se Križan.

U Hrvatskoj danas živi oko 910 Križana u 370 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 690, pa se njihov broj povećao za 30 posto.

Prisutni su u gotovo svim hrvatskim županijama, u 50 gradova i 100 manjih naselja, najviše u Zagrebu (175), Splitu (75), Samarici u okolici Bjelovara (60), Sesvetama (50), te u Dugopolju u okolici Solina (50).

Najmanje sedam obitelji s ovima prezimenom iselilo je iz Hrvatske u: Švicarsku (3), Njemačku (2), Norvešku (1), te u Ameriku (1).

Prezime Križan (uključujući: Krizan, Krizsán, Krizhan, Kryzhan, Kryzan, Krizsan i Charizan) prisutno je u 36 država širom svijeta. Prezime "Krizan" nosi oko 6000 osoba u Slovačkoj, približno 3000 u Americi, te oko 1000 osoba u Češkoj. "Krizsan" nosi manji broj osoba u Americi. "Kryzan" nosi manji broj osoba u Poljskoj, manji broj u Češkoj, te manji broj osoba u Americi.

KUVEŽDIĆ

Kuveždići u Hrvatskoj su Hrvati, najvećim dijelom iz okolice Iloka. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u okolici Iloka i u Gradu Vinkovacima.

U Hrvatskoj danas živi oko 120 Kuveždića u 40 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 70, pa se njihov broj povećao za 70 posto.

Prisutni su u sedam hrvatskih županija, u deset gradova i četiri manja naselja, najviše u Ilači u okolici Iloka (60), Vinkovcima (20), Zagrebu (15), Osijeku (<10), te u Vukovaru (<10).

17.11.1771. prvi spomen prezimena Kuveždić u Ilači. "Preminuo u Gospodinu Pavao, sin Andrije Kuveždić iz Ilače, star 6 godina. Sahranjen na mjesnome groblju.

LADENLAJTER

Ladenlajteri u Hrvatskoj su Hrvati (iz okolice Iloka). U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u Gradu Vinkovacima i u okolici Vinkovaca.

U Hrvatskoj danas živi oko 10 Ladenlajtera u samo šest domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 10, pa je njihov broj ostao podjednak.

Prisutni su u samo tri hrvatska naselja i to u Ilači u okolici Iloka (<10), Vinkovcima (<5), te u Fuškulinu (<5).

Prezime Ladenlajter prisutno je u ovom obliku samo u Hrvatskoj.

LAKIĆ

Lakići u Hrvatskoj podjednako su Hrvati (podrijetlom iz Istočne Hercegovine) i Srbi te su vrlo rijetko i Crnogorci. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Benkovcu i Zadru. U Donjim Biljanama u Gradu Benkovcu svaki peti stanovnik prezivao se Lakić.

U Hrvatskoj danas živi oko 700 Lakića u 330 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 770, pa se njihov broj smanjio za 10 posto.

Prisutni su u gotovo svim hrvatskim županijama, u 50 gradova i 65 manjih naselja, najviše u Zagrebu (75), Rijeci (65), Zadru (50), Dubrovniku (30), te u Mokošici (25).

Najmanje 16 obitelji s ovima prezimenom iselilo je iz Hrvatske u: Australiju (6), Švicarsku (5), Ameriku (2), Njemačku (2), te u Veliku Britaniju (1).

Prezime Lakić (uključujući: Lakic, Lakich, Lachichi, Lakitsch, Lakics, Lachiche, Lacich, Lachick, Lacic i Lakici) prisutno je u 52 države širom svijeta. Prezime "Lakic" nosi oko 300 osoba u Americi, približno 300 u Austriji, te oko 200 osoba u Australiji. "Lakich" nosi oko 100 osoba u Americi, manji broj u Južnoj Koreji, te manji broj osoba u Kanadi. "Lakics" nosi oko 200 osoba u Mađarskoj, manji broj u Americi, te manji broj osoba u Kanadi.

Prezime Lakić se spominje u popisu ilačana 1698. godine.

LEFAND

Lefandi u Hrvatskoj su Hrvati (iz okolice Iloka). U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u okolici Iloka.

U Hrvatskoj danas živi svega nekoliko Lefanda u samo jednom domaćinstvu.

Prisutni su u samo dva hrvatska naselja i to u Ilači u okolici Iloka (<5) i Čemernici Lonjskoj u okolici Ivanić-Grada (<5).

Prezime Lefand prisutno je u 10 država na četiri kontinenta. Prezime "Lefand" nosi manji broj osoba u Indoneziji, manji broj u Izraelu, te manji broj osoba u Americi. "Leffand" nosi manji broj osoba u Americi.

05.09.1821. prvi spomen prezimena Lepand u Ilači. Rodio se Matej, sin Đure i Magdalene Pastirović. Kum je bio Stjepan Marinović.

LUKAČIĆ

Lukačići u Hrvatskoj su Hrvati, dobrim dijelom s otoka Pašmana. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Zagrebu i Križevacima. U naseljima Ivanec Križevački i Poljana Križevačka u Gradu Križevacima svaki deveti stanovnik prezivao se Lukačić.

U Hrvatskoj danas živi oko 870 Lukačića u 380 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 1000, pa se njihov broj smanjio za 20 posto.

Prisutni su u gotovo svim hrvatskim županijama, u 46 gradova i 119 manjih naselja, najviše u Zagrebu (120), Karlovcu (65), Ivancu Križevačkom (40), Tkon na otoku Pašmanu (40), te u Biogradu (35).

Najmanje 13 obitelji s ovima prezimenom iselilo je iz Hrvatske u: Njemačku (8), Francusku (1), Švicarsku (1), Australiju (1), Kanadu (1), te u Ameriku (1).

Prezime Lukačić (uključujući: Lukacic, Lucachick, Lukachick i Lukachich) prisutno je u 11 država na tri kontinenta. Prezime "Lukacic" nosi manji broj osoba u Njemačkoj i manji broj u Americi. "Lukachick" nosi manji broj osoba u Americi. "Lucachick" nosi oko 70 osoba u Americi.

24.08.1760. prvi spomen prezimena Lukačić u Ilači. Rodila se Magdalena, kći Martina i Uršule. Kum je bio Jakob Balić.

LUKŠIĆ

Lukšići u Hrvatskoj su Hrvati, većim dijelom s otoka Brača. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Zagrebu i Splitu. U Kostanjevcu Podvrškom u Gradu Samoboru svaki četvrti stanovnik prezivao se Lukšić.

U Hrvatskoj danas živi oko 1000 Lukšića u 450 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 1100, pa se njihov broj smanjio za 10 posto.

Prisutni su u gotovo svim hrvatskim županijama, u 49 gradova i 107 manjih naselja, najviše u Zagrebu (115), Splitu (70), Sutivanu na otoku Braču (65), Rijeci (35), te u Puli (30).

Prezime Lukšić (uključujući: Luksic, Luksich, Lukshic i Lucksich) prisutno je u 26 država širom svijeta. Prezime "Luksic" nosi oko 800 osoba u Čileu, približno 800 u Boliviji, te oko 700 osoba u Americi. "Luksich" nosi oko 200 osoba u Americi, približno 80 u Južnoafričkoj Republikoj, te manji broj osoba u Australiji. "Lucksich" nosi nekoliko osoba u Americi.

20.04.1765. prvi spomen prezimena Lukšić u Ilači. Rodila se Margarita, kći Mateja i Magdalene. Kuma je bila Lucija Stanković.

MAGDIĆ

Magdići u Hrvatskoj su Hrvati, najvećim dijelom iz Slunja. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Slunju i Ogulinu. U Koritima u okolici Slunja svaki treći stanovnik prezivao se Magdić.

U Hrvatskoj danas živi oko 1700 Magdića u 710 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 1500, pa se njihov broj povećao za 10 posto.

Prisutni su u svim hrvatskim županijama, u 60 gradova i 179 manjih naselja, najviše u Zagrebu (265), Ogulinu (155), Karlovcu (105), Nuštru u okolici Vinkovaca (35), te u Slunju (35).

Najmanje 31 obitelj s ovima prezimenom iselila je iz Hrvatske u: Njemačku (13), Australiju (5), Ameriku (4), Austriju (3), Švedsku (2), Kanadu (1), Norvešku (1), Francusku (1), te u Švicarsku (1).

Prezime Magdić (uključujući: Magdic, Magdich, Magdych, Magdici, Magdycz, Magditsch i Magdics) prisutno je u 31 državi širom svijeta. Prezime "Magdic" nosi oko 200 osoba u Americi, približno 100 u Australiji, te oko 90 osoba u Kanadi. "Magditsch" nosi nekoliko osoba u Americi. "Magdici" nosi oko 500 osoba u Rumunjskoj, manji broj u Americi, te manji broj osoba u Moldaviji.

MAJPRUZ

Majpruzi u Hrvatskoj su Hrvati, većim dijelom iz okolice Vinkovaca. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u Gradu Zagrebu i u okolici Vinkovaca.

U Hrvatskoj danas živi oko 100 Majpruza u 40 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 100, pa je njihov broj ostao podjednak.

Prisutni su u sedam hrvatskih županija, u pet gradova i osam manjih naselja, najviše u Zagrebu (55), Jarmini u okolici Vinkovaca (15), Bedekovčini u okolici Lepoglave (<10), Čepinskim Martincima u okolici Osijeka (<10), te u Ivankovu u okolici Vinkovaca (<10).

Najmanje pet obitelji s ovima prezimenom iselilo je iz Hrvatske u Kanadu (4) i Ameriku (1).

Prezime Majpruz prisutno je u dvije države na dva kontinenta.

MALIN

Malini u Hrvatskoj uglavnom su Hrvati (iz okolice Virovitice), a bitno manje i Srbi. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Sisku i Puli.

U Hrvatskoj danas živi oko 20 Malina u 8 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 10, pa se njihov broj udvostručio.

Prisutni su u sedam hrvatskih županija, tri grada i četiri manja naselja, najviše u Sisku (15), Suhopolju u okolici Virovitice (<10), Puli (<5), Zagrebu (<5), te u Ilači u okolici Iloka (<5).

Prezime Malin (uključujući: Mallin, Mahlin, Mallien, Mhalin, Maalin, Malyn, Malinn, Malien i Malhin) prisutno je u 90 država širom svijeta. Prezime "Malin" nosi oko 8000 osoba u Americi, približno 3000 u Rusiji, te oko 1000 osoba u Francuskoj. "Mallin" nosi oko 2000 osoba u Americi, približno 300 u Velikoj Britaniji, te oko 300 osoba u Njemačkoj. "Mahlin" nosi oko 100 osoba u Americi, približno 50 u Izraelu, te manji broj osoba u Švedskoj.

MARINIĆ

Marinići u Hrvatskoj su Hrvati, dobrim dijelom iz Otočca, a prema nekim izvorima iz okolice Viteza (Kruščica, Gornji Kosinj), BiH. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Zagrebu i Otočcu. U Donjoj Vrelima u bosanskoj Posavini svaki peti stanovnik prezivao se Marinić.

U Hrvatskoj danas živi oko 1700 Marinića u 710 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 1100, pa se njihov broj povećao za 50 posto.

Prisutni su u gotovo svim hrvatskim županijama, u 68 gradova i 163 manja naselja, najviše u Zagrebu (370), Slavonskom Brodu (170), Splitu (50), Rijeci (50), te u Osijeku (50).

Najmanje 34 obitelji s ovima prezimenom iselile su iz Hrvatske u: Njemačku (13), Australiju (10), Švicarsku (5), Kanadu (3), Ameriku (2), te u Švedsku (1).

Prezime Marinić (uključujući: Marinic, Marinich, Marinitsch, Marynich, Marinych, Marinick, Marinics, Marynick, Marinici i Marynicz) prisutno je u 34 države širom svijeta. "Marinick" nosi oko 50 osoba u Americi. "Marinics" nosi manji broj osoba u Americi i manji broj u Austriji. "Marynick" nosi manji broj osoba u Kanadi i manji broj u Americi.

MARJANOVIĆ

Marjanovići u Hrvatskoj velikom su većinom Hrvati, dobrim dijelom iz okolice Nove Gradiške, a u manjem broju su i Srbi. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u Srednjoj Bosni (područje Travnika) i u Tuzlanskoj Regiji, BiH (područje Tuzle). U Šuljcima u Podrinju, BiH svaki drugi stanovnik prezivao se Marjanović.

U Hrvatskoj danas živi oko 3500 Marjanovića u 1500 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 1900, pa se njihov broj povećao za 90 posto.

Prisutni su u svim hrvatskim županijama, u 97 gradova i 372 manja naselja, najviše u Zagrebu (570), Davoru u okolici Nove Gradiške (260), Rijeci (135), Osijeku (120), te u Vinkovcima (80).

Najmanje 50 obitelji s ovima prezimenom iselilo je iz Hrvatske u: Njemačku (21), Švicarsku (13), Austriju (4), Veliku Britaniju (3), Australiju (3), Francusku (2), Norvešku (1), Ameriku (1), Argentinu (1), te u Švedsku (1).

Prezime Marjanović (uključujući: Marjanovic, Maryanovich, Marjanovich, Marianowicz, Marianovich, Marianovic, Marjanowicz i Maryanovic) prisutno je u 44 države širom svijeta. Prezime "Marjanovic" nosi oko 500 osoba u Njemačkoj, približno 400 u Americi, te oko 200 osoba u Rusiji. "Marjanovich" nosi oko 60 osoba u Americi, manji broj u Australiji, te manji broj osoba u Kanadi. "Maryanovich" nosi oko 90 osoba u Rusiji, približno 60 u Ukrajini, te manji broj osoba u Americi.

Marjanovići su doselili iz Davora kod Nove Gradiške.

MARTINOVIĆ

Martinovići u Hrvatskoj pretežito su Hrvati, većim dijelom iz srednje Bosne, a rijetko su i Srbi. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u Srednjoj Bosni (područje Travnika) i u Gradu Zagrebu. U Martinovićima u Gradu Glini svaki drugi stanovnik prezivao se Martinović.

U Hrvatskoj danas živi oko 5500 Martinovića u 2400 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 3200, pa se njihov broj povećao za 70 posto.

Prisutni su u svim hrvatskim županijama, u 103 grada i 490 manjih naselja, najviše u Zagrebu (1020), Zadru (215), Splitu (180), Rijeci (160), te u Slavonskom Brodu (150).

Najmanje 131 obitelj s ovima prezimenom iselila je iz Hrvatske u: Njemačku (41), Ameriku (21), Švicarsku (19), Austriju (17), Australiju (14), Francusku (5), Argentinu (4), Veliku Britaniju (3), Kanadu (3), Japan (1), Nizozemsku (1), Novi Zeland (1), te u Švedsku (1).

Prezime Martinović (uključujući: Martinovich, Martinovic, Martynovich, Martinovici, Martinovics, Martynovych, Martinowich, Martinowicz i Martynovic) prisutno je u 58 država širom svijeta. Prezime "Martinovic" nosi oko 600 osoba u Njemačkoj, približno 300 u Americi, te oko 200 osoba u Austriji. "Martinovich" nosi oko 1000 osoba u Bjelorusiji, približno 900 u Rusiji, te oko 600 osoba u Americi. "Martinowich" nosi manji broj osoba u Americi.

10.01.1748. prvi spomen prezimena Martinović u Ilači. Rodila se Katarina, kći Mateja i Magdalene. Kuma je bila Magdalena Baličević.

MARUKIĆ

Marukići u Hrvatskoj su Hrvati, dobrim dijelom iz okolice Knina. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u okolici Knina i u Gradu Zagrebu.

U Hrvatskoj danas živi oko 60 Marukića u 30 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 50, pa se njihov broj povećao za 30 posto.

Prisutni su u osam hrvatskih županija, u osam gradova i jedanaest manjih naselja, najviše u Zagrebu (15), Ilači u okolici Iloka (<10), Trenkovu u okolici Požege (<10), Osijeku (<5), te u Varaždinu (<5).

Prezime Marukić prisutno je u 6 država na dva kontinenta. Prezime "Marukic" nosi manji broj osoba u Americi.

MATIĆ

Matići u Hrvatskoj gotovo su u potpunosti Hrvati, dobrim dijelom iz zapadne BiH, a prema nekim izvorima iz okolice Zadra. Vrlo rijetko su i Srbi, te Bošnjaci. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u Zapadnoj Bosni (područje Tomislavgrada) i u Gradu Zagrebu. U naseljima Liskovača i Borčani u Zapadnoj Bosni svaki drugi stanovnik prezivao se Matić.

U Hrvatskoj danas živi oko 9300 Matića u 3700 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 4700, pa se njihov broj udvostručio.

Prisutni su u svim hrvatskim županijama, u 110 gradova i 662 manja naselja, najviše u Zagrebu (1955), Splitu (510), Rijeci (275), Slavonskom Brodu (260), te u Dubrovniku (240).

Najmanje 132 obitelji s ovima prezimenom iselile su iz Hrvatske u: Njemačku (63), Ameriku (15), Australiju (13), Švicarsku (11), Novi Zeland (8), Austriju (7), Švedsku (6), Čile (2), Kanadu (2), Nizozemsku (1), Argentinu (1), Južnoafričku Republiku (1), Francusku (1), te u Veliku Britaniju (1).

Prezime Matić (uključujući: Matich, Matic, Matics, Maticha, Matick, Matiec, Mathiec, Matiic, Matici i Mathic) prisutno je u 77 država širom svijeta. Prezime "Matic" nosi oko 2000 osoba u Filipinima, približno 900 u Americi, te oko 800 osoba u Njemačkoj. "Matich" nosi oko 600 osoba u Americi, približno 200 u Maroku, te oko 200 osoba u Novom Zelandu. "Mathiec" nosi nekoliko osoba u Americi.

Ilački Matići su doselili iz Davora kod Nove Gradiške.

MATOŠEVIĆ

Matoševići u Hrvatskoj su Hrvati, većim dijelom iz okolice Poreča. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u Srednjoj Bosni (područje Travnika) i u Gradu Puli. U Šagovini Cerničkoj u okolici Nove Gradiške svaki drugi stanovnik prezivao se Matošević.

U Hrvatskoj danas živi oko 2200 Matoševića u 850 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 990, pa se njihov broj udvostručio.

Prisutni su u svim hrvatskim županijama, u 63 grada i 192 manja naselja, najviše u Zagrebu (360), Davoru u okolici Nove Gradiške (135), Rovinju (130), Puli (115), te u Osijeku (65).

Najmanje 39 obitelji s ovima prezimenom iselilo je iz Hrvatske u: Njemačku (14), Ameriku (7), Švicarsku (6), Australiju (3), Francusku (3), Austriju (3), Čile (1), Veliku Britaniju (1), te u Švedsku (1).

Prezime Matošević (uključujući: Matosevic, Matosevich i Matossevich) prisutno je u 22 države širom svijeta.

Prezime Matošević se spominje u popisu ilačana 1736. godine.

Prezime dolazi od hebrejske riječi Matthias, sa značenjem “Božji dar”. Ime Matije, apostola evanđelista, koji je ždrijebom izabran na mjesto Jude Iškariota, prodrlo je rano s kršćanstvom kod svih Slavena.

MATUŠ

Matuši u Hrvatskoj pretežito su Hrvati, dobrim dijelom iz okolice Novog Marofa, a često su i Slovaci (iz Iloka). U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Bjelovaru i Iloku.

U Hrvatskoj danas živi oko 90 Matuša u 40 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 90, pa je njihov broj ostao podjednak.

Prisutni su u devet hrvatskih županija, u osam gradova i deset manjih naselja, najviše u Iloku (40), Bjelovaru (20), Zagrebu (<10), Dardi u okolici Osijeka (<10), te u Breznici Našičkoj u okolici Našica (<10).

Prezime Matuš (uključujući: Matus, Matusse, Matusz, Mattus, Mathus, Matush, Mathues, Matusch, Matues i Matuss) prisutno je u 105 država širom svijeta. Prezime "Matus" nosi oko 40000 osoba u Meksiku, približno 30000 u Čileu, te oko 9000 osoba u Americi. "Matush" nosi oko 100 osoba u Ukrajini, približno 100 u Americi, te oko 50 osoba u Keniji. "Matusch" nosi oko 200 osoba u Njemačkoj, manji broj u Americi, te manji broj osoba u Australiji.

Prezime dolazi od hebrejske riječi Matthias, sa značenjem “Božji dar”. Ime Matije, apostola evanđelista, koji je ždrijebom izabran na mjesto Jude Iškariota, prodrlo je rano s kršćanstvom kod svih Slavena.

MIJATOVIĆ

Mijatovići u Hrvatskoj uglavnom su Hrvati, dobrim dijelom iz srednje Bosne, a rijetko su i Srbi. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u bosanskoj Posavini (područje Brčkog) i u Tuzlanskoj Regiji, BiH (područje Tuzle). U Mijatovićima u Srednjoj Bosni svaki drugi stanovnik prezivao se Mijatović.

U Hrvatskoj danas živi oko 2500 Mijatovića u 1000 domaćinstava.

Prisutni su u gotovo svim hrvatskim županijama, u 92 grada i 276 manjih naselja, najviše u Zagrebu (395), Osijeku (110), Splitu (85), Rijeci (75), te u Vinkovcima (55).

Najmanje 49 obitelji s ovima prezimenom iselilo je iz Hrvatske u: Njemačku (15), Austriju (15), Australiju (5), Švicarsku (5), Ameriku (4), Švedsku (2), Nizozemsku (1), Francusku (1), te u Kanadu (1).

Prezime Mijatović (uključujući: Mijatovic, Mijatovich, Miyatovich i Mijadtovic) prisutno je u 38 država širom svijeta. Prezime "Mijatovic" nosi oko 300 osoba u Njemačkoj, približno 200 u Americi, te oko 100 osoba u Japanu. "Mijatovich" nosi oko 60 osoba u Americi, manji broj u Tajlandu, te manji broj osoba u Nizozemskoj. "Miyatovich" nosi manji broj osoba u Americi.

MIŠIĆ

Mišići u Hrvatskoj uglavnom su Hrvati, većim dijelom iz bosanske Posavine, a rijetko su i Srbi. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u bosanskoj Posavini (područje Dervente) i u Zapadnoj Bosni (područje Livna). U Homatlijama u Sjevernoj Hercegovini svaki drugi stanovnik prezivao se Mišić.

U Hrvatskoj danas živi oko 1800 Mišića u 740 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 700, pa se njihov broj više nego udvostručio.

Prisutni su u svim hrvatskim županijama, u 73 grada i 163 manja naselja, najviše u Zagrebu (335), Splitu (85), Vinkovcima (70), Slanom Dolu (65), te u Slavonskom Brodu (65).

Najmanje 28 obitelji s ovima prezimenom iselilo je iz Hrvatske u: Njemačku (7), Švicarsku (7), Austriju (6), Ameriku (3), Finsku (1), Nizozemsku (1), Veliku Britaniju (1), Argentinu (1), te u Francusku (1).

Prezime Mišić (uključujući: Misic, Misich, Mishich, Mishic, Misiec, Misici, Misick, Missicz, Missich i Missic) prisutno je u 29 država širom svijeta. Prezime "Misic" nosi oko 200 osoba u Americi, manji broj u Švicarskoj, te manji broj osoba u Češkoj. "Misich" nosi oko 80 osoba u Americi, manji broj u Australiji, te manji broj osoba u Peruu. "Mishic" nosi manji broj osoba u Americi.

MORIC

Prezime Moric podjednako u Hrvatskoj nose Hrvati (podrijetlom iz okolice Iloka) i Mađari (iz okolice Belog Manastira). U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u okolici Belog Manastira i u okolici Belog Manastira.

U Hrvatskoj danas živi oko 70 Moricova u 30 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 20, pa se njihov broj više nego utrostručio.

Prisutni su u pet hrvatskih županija, u šest gradova i šest manjih naselja, najviše u Zagrebu (15), Vukovaru (15), Kneževim Vinogradima u okolici Belog Manastira (10), Ilači u okolici Iloka (10), te u Slavonskom Brodu (<10).

Prezime Moric (uključujući: Moritz, Moriz, Moryc, Morich, Moricz, Moricci, Morizzo, Moriez i Morizzi) prisutno je u 84 države širom svijeta. "Moritz" nosi oko 40000 osoba u Njemačkoj, približno 20000 u Americi, te oko 6000 osoba u Brazilu. "Moricz" nosi oko 200 osoba u Americi. "Morich" nosi oko 300 osoba u Njemačkoj, približno 200 u Americi, te oko 90 osoba u Italiji.

Morici su 1860-ih godina doselili iz Parabuća u Vojvodini.

27.10.1866. prvi spomen prezimena Moaric u Ilači. Rodio se Sebastian, sin Andrije i Magdalene Hišerberger. Kum je bio Sebastijan Hornung.

OZDANOVAC

Ozdanovci u Hrvatskoj su Hrvati, najvećim dijelom iz okolice Vinkovaca. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u okolici Vinkovaca i u okolici Iloka.

U Hrvatskoj danas živi oko 80 Ozdanovaca u 30 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 80, pa je njihov broj ostao podjednak.

Prisutni su u pet hrvatskih županija, u devet gradova i pet manjih naselja, najviše u Otoku u okolici Vinkovaca (45), Ilači u okolici Iloka (10), Osijeku (<10), Vukovaru (<10), te u Privlaci (<10).

Prezime Ozdanovac prisutno je u ovom obliku samo u Hrvatskoj.

17.01.1749. prvo spominjanje prezimena Ozdanovac u Ilači. Rodio se Antun, sin Đure i Katarine. Kum je bio Ilija Kovač(ević?)

PANDŽIĆ

Pandžići u Hrvatskoj najčešće su Hrvati, najvećim dijelom iz Hercegovine, a prema nekim izvorima iz okolice Požege. Rijetko su i Bošnjaci (iz bosanske Posavine), te Srbi. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u Hercegovini (područje Gruda) i u Gradu Požegi.

U Hrvatskoj danas živi oko 730 Pandžića u 310 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 310, pa se njihov broj više nego udvostručio.

Prisutni su u većini hrvatskih županija, u 40 gradova i 59 manjih naselja, najviše u Zagrebu (180), Osijeku (75), Splitu (65), Donjim Emovcima (45), te u Požegi (35).

Prezime Pandžić (uključujući: Pandzic, Pandich, Pandzich, Pandici, Pandichi, Pandick, Pandych i Pandic) prisutno je u 22 države širom svijeta. Prezime "Pandzic" nosi oko 200 osoba u Americi, približno 200 u Peruu, te manji broj osoba u Australiji, manji broj osoba u Njemačkoj. "Pandzich" nosi manji broj osoba u Americi i manji broj u Austriji. "Pandich" nosi oko 90 osoba u Americi i manji broj u Australiji.

PAVIĆ

Pavići u Hrvatskoj uglavnom su Hrvati, većim dijelom iz okolice Krapine, a prema nekim izvorima iz Požege ili Poljica, te su rijetko i Srbi. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u Gradu Zagrebu i u Tuzlanskoj Regiji, BiH (područje Tuzle). U Lukovčku u okolici Krapine gotovo svaki stanovnik prezivao se Pavić.

U Hrvatskoj danas živi oko 7100 Pavića u 2800 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 4400, pa se njihov broj povećao za 60 posto.

Prisutni su u svim hrvatskim županijama, u 99 gradova i 525 manjih naselja, najviše u Zagrebu (1315), Splitu (500), Sinju (270), Zadru (265), te u Sukošanu u okolici Zadra (210).

Najmanje 127 obitelji s ovima prezimenom iselilo je iz Hrvatske u: Njemačku (56), Australiju (16), Ameriku (15), Švicarsku (10), Kanadu (7), Austriju (7), Argentinu (6), Nizozemsku (2), Francusku (2), Veliku Britaniju (2), Čile (2), Švedsku (1), te u Brazil (1).

Prezime Pavić (uključujući: Pavic, Pavich, Pavick, Pawich, Pavics, Pavych, Pavici, Pawicz i Pawych) prisutno je u 49 država širom svijeta. Prezime "Pavic" nosi oko 2000 osoba u Njemačkoj, približno 600 u Francuskoj, te oko 600 osoba u Americi. "Pavich" nosi oko 900 osoba u Americi, približno 100 u Kanadi, te oko 100 osoba u Ukrajini. "Pawich" nosi manji broj osoba u Americi i manji broj u Kanadi.

PERICA

Perice u Hrvatskoj su Hrvati, najvećim dijelom iz okolice Benkovca, a prema nekim izvorima iz Kruševa pokraj Oklaja. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u okolici Benkovca i u Gradu Zagrebu. U naseljima Bila Vlaka i Velim u okolici Benkovca svaki treći stanovnik prezivao se Perica.

U Hrvatskoj danas živi oko 1400 Perica u 520 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 820, pa se njihov broj povećao za 70 posto.

Prisutni su u većini hrvatskih županija, u 40 gradova i 73 manja naselja, najviše u Zagrebu (310), Zadru (260), Splitu (80), Biloj Vlaci u okolici Benkovca (75), te u Šibeniku (50).

Prezime Perica (uključujući: Perrica, Periza i Pericha) prisutno je u 29 država širom svijeta. Prezime "Perica" nosi oko 200 osoba u Americi, približno 200 u Italiji, te oko 100 osoba u Francuskoj. "Perrica" nosi oko 100 osoba u Italiji i manji broj u Americi.

PERIĆ

Perići u Hrvatskoj uglavnom su Hrvati, dobrim dijelom iz istočne Hercegovine, a rijetko su i Srbi. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Splitu i Zagrebu. U Donjim Rujanima u Zapadnoj Bosni svaki peti stanovnik prezivao se Perić.

U Hrvatskoj danas živi oko 7200 Perića u 2900 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 3600, pa se njihov broj udvostručio.

Prisutni su u svim hrvatskim županijama, u 99 gradova i 490 manjih naselja, najviše u Zagrebu (1290), Splitu (540), Zadru (345), Osijeku (255), te u Rijeci (215).

Najmanje devet 8 obitelji s ovima prezimenom iselilo je iz Hrvatske u: Njemačku (26), Argentinu (15), Australiju (14), Austriju (13), Ameriku (11), Veliku Britaniju (5), Švicarsku (5), Francusku (3), Švedsku (2), Kanadu (2), Nizozemsku (1), te u Brazil (1).

Prezime Perić (uključujući: Perich, Peric, Periche, Perick, Perici, Pericci, Pericht, Perichi, Peritsch i Perics) prisutno je u 72 države širom svijeta. Prezime "Peric" nosi oko 700 osoba u Njemačkoj, približno 600 u Americi, te oko 200 osoba u Austriji. "Perich" nosi oko 2000 osoba u Americi, približno 800 u Španjolskoj, te oko 600 osoba u Venezueli. "Pericht" nosi oko 60 osoba u Americi, manji broj u Slovačkoj, te manji broj osoba u Mađarskoj.

PETRIČEVIĆ

Petričevići u Hrvatskoj uglavnom su Hrvati, dobrim dijelom iz okolice Imotskog, a vrlo su rijetko i Srbi. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u Gradu Splitu i u okolici Imotskog. U Lukovom Brdu u Srednjoj Bosni svaki drugi stanovnik prezivao se Petričević.

U Hrvatskoj danas živi oko 2400 Petričevića u 940 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 1700, pa se njihov broj povećao za 40 posto.

Prisutni su u gotovo svim hrvatskim županijama, u 74 grada i 183 manja naselja, najviše u Splitu (270), Zagrebu (260), Obrovcu Sinjskom (125), Donjem Prološcu u okolici Imotskog (100), te u Divoševcima u okolici Đakova (75).

Najmanje 43 obitelji s ovima prezimenom iselile su iz Hrvatske u: Njemačku (16), Australiju (10), Austriju (7), Ameriku (3), Novi Zeland (2), Švicarsku (2), Meksiko (1), Veliku Britaniju (1), te u Francusku (1).

Prezime Petričević (uključujući: Petricevic, Petricevich i Petrichevich) prisutno je u 29 država širom svijeta. "Petrichevich" nosi manji broj osoba u Americi.

12.07.1764. prvi spomen prezimena Petričević u Ilači. Rodio se Stjepan, sin Marka i Katarine. Kum je bio Marjan Bertić.

PEULIĆ

Peulići u Hrvatskoj većinom su Hrvati, najvećim dijelom iz okolice Iloka, a često su i Srbi. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u okolici Iloka i u Bosanskoj Krajini (područje Prnjavora). U Gornjim Vijačanima u Bosanskoj Krajini svaki četvrti stanovnik prezivao se Peulić.

U Hrvatskoj danas živi oko 150 Peulića u 70 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 130, pa se njihov broj povećao za 20 posto.

Prisutni su u većini hrvatskih županija, u 19 gradova i 22 manja naselja, najviše u Ilači u okolici Iloka (40), Rijeci (15), Lovasu u okolici Iloka (10), Zagrebu (<10), te u Belišću (<10).

Prezime Peulić (uključujući: Peulic, Peuliche) prisutno je u 11 država na tri kontinenta.

16.09.1753. prvi spomen prezimena Peulić u Ilači. Rodila se Marga(?), kći Marka i Ane. Kuma je bila Marga(?) Lakić

POSAVAC

Posavci u Hrvatskoj su Hrvati, većim dijelom iz okolice Virovitice. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Osijeku i Virovitici.

U Hrvatskoj danas živi oko 600 Posavaca u 280 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 840, pa se njihov broj smanjio za 30 posto.

Prisutni su u većini hrvatskih županija, u 37 gradova i 77 manjih naselja, najviše u Zagrebu (90), Bjelovaru (55), Osijeku (45), Špišić Bukovici u okolici Virovitice (45), te u Baranjskom Petrovom Selu u okolici Belog Manastira (25).

Najmanje osam obitelji s ovima prezimenom iselilo je iz Hrvatske u: Australiju (2), Austriju (2), Njemačku (2), Švicarsku (1), te u Ameriku (1).

Prezime Posavac (uključujući: Posavatz, Posawatz) prisutno je u 15 država na četiri kontinenta. Prezime "Posavac" nosi oko 100 osoba u Čileu, manji broj u Americi, te manji broj osoba u Australiji. "Posavatz" nosi manji broj osoba u Americi. "Posawatz" nosi nekoliko osoba u Americi.

16.12.1751. prvi spomen prezimena Posavac u Ilači. Rodila se Klara, kći Pavla i Marije. Kuma je bila Ruža Ambrušević. U stvari, prvi spomen Posavaca je bio 28.06.1751. , ali budući da kum ili kuma ne moraju biti iz Ilače, smatram da je 16.12. prvi datum kada su potrđeno živjeli u Ilači.

RICHARD

Richardi u Hrvatskoj uglavnom su Hrvati (iz okolice Iloka), a bitno manje i Nijemci (iz Grada Osijeka). U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u okolici Iloka i u Gradu Osijeku.

U Hrvatskoj danas živi oko 10 Richarda u samo tri domaćinstva. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 0, pa se njihov broj višestruko povećao.

Prisutni su u samo četiri hrvatska naselja i to u Osijeku (<5), Tenji (<5), Ilači u okolici Iloka (<5), te u Vinkovcima (<5).

Prezime Richard (uključujući: Rychard, Richardh, Riechard, Richardd, Richaard i Riichard) prisutno je u 171 državi širom svijeta. "Riechard" nosi manji broj osoba u Americi. "Richardd" nosi manji broj osoba u Americi. "Richaard" nosi nekoliko osoba u Americi.

SABLJAK

Prezime Sabljak u Hrvatskoj nose Hrvati, dobrim dijelom iz okolice Ogulina, a prema nekim izvorima iz Cazinske krajine te iz Cetinskog kraja. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Slunju i Ogulinu. U Sabljakima Modruškim u okolici Ogulina svaki drugi stanovnik prezivao se Sabljak.

U Hrvatskoj danas živi oko 1400 Sabljaka u 600 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 1200, pa se njihov broj povećao za 20 posto.

Prisutni su u gotovo svim hrvatskim županijama, u 58 gradova i 127 manjih naselja, najviše u Zagrebu (230), Rijeci (55), Ogulinu (55), Lovasu u okolici Iloka (45), te u Vukovaru (40).

Najmanje 24 obitelji s ovima prezimenom iselile su iz Hrvatske u: Njemačku (11), Australiju (5), Austriju (2), Francusku (2), Švedsku (1), Švicarsku (1), Ameriku (1), te u Kanadu (1).

Prezime Sabljak prisutno je u 16 država širom svijeta. Prezime "Sabljak" nosi oko 90 osoba u Americi, približno 90 u Australiji, te manji broj osoba u Kanadi. "Sablyak" nosi manji broj osoba u Americi.

SALATOVIĆ

Salatovići u Hrvatskoj su Hrvati, najvećim dijelom iz bosanske Posavine. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u bosanskoj Posavini (područje Brčkog) i u okolici Iloka.

U Hrvatskoj danas živi oko 100 Salatovića u 30 domaćinstava.

Prisutni su u pet hrvatskih županija, u šest gradova i sedam manjih naselja, najviše u Sesvetama (30), Zagrebu (20), Soljanima u okolici Županje (15), Vinkovcima (15), te u Ilači u okolici Iloka (15).

Prezime Salatović (uključujući: Salatovic, Salatovich) prisutno je u 6 država na četiri kontinenta. Prezime "Salatovic" nosi manji broj osoba u Americi.

STRGAR

Strgari u Hrvatskoj su Hrvati, većim dijelom iz okolice Iloka. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Glini i Zagrebu. U Strgarima u okolici Vrbovskog svaki četvrti stanovnik prezivao se Strgar.

U Hrvatskoj danas živi oko 140 Strgara u 60 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 170, pa se njihov broj smanjio za 20 posto.

Prisutni su u većini hrvatskih županija, u 19 gradova i 23 manja naselja, najviše u Zagrebu (35), Drenovcima u okolici Županje (15), Kutini (15), Vučilčevu u okolici Klanjca (<10), te u Ilači u okolici Iloka (<10).

Prezime Strgar prisutno je u 18 država na četiri kontinenta. Prezime "Strgar" nosi oko 90 osoba u Rusiji, manji broj u Italiji, te manji broj u Americi. "Stergar" nosi oko 300 osoba u Americi, manji broj u Argentini, te manji broj osoba u Kanadi.

SVITLANOVIĆ

Svitlanovići u Hrvatskoj su Hrvati, dobrim dijelom iz okolice Iloka. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u okolici Nove Gradiške i u okolici Iloka.

U Hrvatskoj danas živi oko 70 Svitlanovića u 20 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 40, pa se njihov broj povećao za 90 posto.

Prisutni su u sedam hrvatskih županija, u sedam gradova i sedam manjih naselja, najviše u Ilači u okolici Iloka (15), Zagrebu (15), u Davoru (15) i Vrbovi (10) u okolici Nove Gradiške, te u Tovarniku u okolici Iloka (<10).

Prezime Svitlanović prisutno je u ovom obliku samo u Hrvatskoj.

TULIĆ

Tulići u Hrvatskoj su Hrvati, dobrim dijelom s otoka Korčule. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je na otoku Korčuli i na otoku Korčuli.

U Hrvatskoj danas živi oko 180 Tulića u 70 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 200, pa se njihov broj smanjio za 10 posto.

Prisutni su u većini hrvatskih županija, u 16 gradova i 14 manja naselja, najviše u Veloj Luci (35) i Blatu (30) na otoku Korčuli, Rijeci (20), Ilači u okolici Iloka (20), te u Bjelovaru (15).

Prezime Tulić (uključujući: Tulic, Tulich, Tulici, Tulick i Tullick) prisutno je u 28 država širom svijeta. "Tulick" nosi manji broj osoba u Južnoj Koreji i manji broj u Americi. "Tullick" nosi nekoliko osoba u Americi.

Tulići su doselili iz Davora kod Nove Gradiške.

VIDAČEK

Prezime Vidaček u Hrvatskoj nose Hrvati, najvećim dijelom iz Ivanca. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Varaždinu i Ivancu. U naseljima Seljanec i Margečan u Gradu Ivancu svaki peti stanovnik prezivao se Vidaček.

U Hrvatskoj danas živi oko 360 Vidačeka u 120 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 210, pa se njihov broj povećao za 70 posto.

Prisutni su u deset hrvatskih županija, u 13 grada i 27 manjih naselja, najviše u Seljancu (140), Varaždinu (75), Zagrebu (20), Osečkoj (10), te u Vinkovcima (<10).

Prezime Vidaček prisutno je u četiri države na dva kontinenta.

VIDAKOVIĆ

Vidakovići u Hrvatskoj uglavnom su Hrvati, dobrim dijelom iz okolice Senja, a rijetko su i Srbi. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Osijeku i Zagrebu. U Višnjici u okolici Novske svaki peti stanovnik prezivao se Vidaković.

U Hrvatskoj danas živi oko 3300 Vidakovića u 1400 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 2900, pa se njihov broj povećao za 10 posto.

Prisutni su u svim hrvatskim županijama, u 85 gradova i 319 manjih naselja, najviše u Zagrebu (395), Osijeku (275), Slavonskom Brodu (120), Splitu (75), te u Brođancima u okolici Valpova (75).

Najmanje 54 obitelji s ovima prezimenom iselile su iz Hrvatske u: Njemačku (20), Australiju (11), Ameriku (9), Švicarsku (4), Austriju (3), Kanadu (2), Švedsku (2), Veliku Britaniju (2), te u Francusku (1).

Prezime Vidaković (uključujući: Vidakovic, Vidackovic, Vidakovich, Vidákovics, Vidacovich, Vidakovics i Widakowich) prisutno je u 34 države širom svijeta. Prezime "Vidakovic" nosi oko 200 osoba u Njemačkoj, približno 200 u Americi, te oko 60 osoba u Australiji. "Vidakovich" nosi oko 100 osoba u Americi, približno 100 u Afganistanu, te manji broj osoba u Boliviji. "Vidakovics" nosi manji broj osoba u Americi.

11.07.1747. prvi spomen prezimena Vidaković u Ilači. Rodio se Ilija, sin Andrije i Katarine. Kum je bio Ivan Balić.

VULIĆ

Vulići u Hrvatskoj uglavnom su Hrvati, dobrim dijelom iz okolice Benkovca, a prema nekim izvorima iz Poljica kraj Omiša. Rijetko su i Srbi iz okolice Sinja. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Splitu i Zadru. U Zakučcu u Gradu Omišu svaki drugi stanovnik prezivao se Vulić.

U Hrvatskoj danas živi oko 1600 Vulića u 690 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 890, pa se njihov broj povećao za 80 posto.

Prisutni su u gotovo svim hrvatskim županijama, u 64 grada i 122 manja naselja, najviše u Splitu (210), Zagrebu (185), Zadru (125), Rijeci (70), te u Našicama (45).

Najmanje 13 obitelji s ovima prezimenom iselilo je iz Hrvatske u: Australiju (5), Ameriku (4), Njemačku (3), te u Francusku (1).

Prezime Vulić (uključujući: Vulich, Vulic, Wullich, Wulich, Vulichi, Wulick i Vuliche) prisutno je u 30 država širom svijeta. Prezime "Vulic" nosi oko 200 osoba u Iraku, približno 100 u Americi, te oko 100 osoba u Njemačkoj. "Vulich" nosi oko 300 osoba u Argentini, približno 200 u Americi, te oko 60 osoba u Izraelu. "Vulichi" nosi nekoliko osoba u Americi.

ZEČEVIĆ

Zečevići u Hrvatskoj velikom su većinom Hrvati, dobrim dijelom iz bosanske Posavine, a u manjem broju mogu biti i Srbi, te Crnogorci. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u bosanskoj Posavini (područje Brčkog) i u bosanskoj Posavini (područje Odžaka). U Gornjem Zoviku u bosanskoj Posavini svaki peti stanovnik prezivao se Zečević.

U Hrvatskoj danas živi oko 1200 Zečevića u 520 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 610, pa se njihov broj udvostručio.

Prisutni su u gotovo svim hrvatskim županijama, u 60 gradova i 123 manja naselja, najviše u Zagrebu (170), Slavonskom Brodu (65), Puli (65), Drenovcima u okolici Županje (55), te u Rijeci (55).

Prezime Zečević (uključujući: Zecevic, Zecevich i Zechevic) prisutno je u 37 država širom svijeta. Prezime "Zecevic" nosi oko 200 osoba u Njemačkoj, približno 200 u Americi, te oko 60 osoba u Velikoj Britaniji. "Zecevich" nosi oko 70 osoba u Peruu i manji broj u Americi.

ŽGELA

Žgele u Hrvatskoj su Hrvati, najvećim dijelom iz Slunja te iz Gornjih i Donjih Furjana. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Slunju i Zagrebu. U naseljima Gornji Furjan i Donji Furjan u Gradu Slunju svaki treći stanovnik prezivao se Žgela.

U Hrvatskoj danas živi oko 670 Žgela u 270 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 560, pa se njihov broj povećao za 20 posto.

Prisutni su u gotovo svim hrvatskim županijama, u 45 gradova i 62 manja naselja, najviše u Zagrebu (75), Karlovcu (75), Ivankovu u okolici Vinkovaca (70), Sesvetama (60), te u Starim Mikanovcima u okolici Đakova (50).

Najmanje devet obitelji s ovima prezimenom iselilo je iz Hrvatske u: Njemačku (5), Švicarsku (2), te u Ameriku (2).

Prezime Žgela prisutno je u dvije države na dva kontinenta. Prezime "Zgela" nosi oko 70 osoba u Americi.

ŽIVKOVIĆ

Živkovići u Hrvatskoj velikom su većinom Hrvati, dobrim dijelom iz Bosanske Posavine, a prema nekim izvorima iz Kostreća, okolice Šibenika (Zaton) ili Drniša (selo Živkovići). Ponekad su i Srbi. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Zagrebu i Šibeniku. U naseljima Kostrc i Donja Mahala u bosanskoj Posavini svaki peti stanovnik prezivao se Živković.

U Hrvatskoj danas živi oko 5500 Živkovića u 2400 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 5100, pa se njihov broj povećao za 10 posto.

Prisutni su u svim hrvatskim županijama, u 98 gradova i 416 manjih naselja, najviše u Zagrebu (920), Šibeniku (255), Splitu (225), Županji (220), te u Osijeku (220).

Najmanje 109 obitelji s ovima prezimenom iselilo je iz Hrvatske u: Njemačku (45), Ameriku (12), Švicarsku (11), Austriju (9), Australiju (6), Argentinu (4), Švedsku (4), Kanadu (4), Veliku Britaniju (4), Belgiju (4), Francusku (2), Nizozemsku (2), Čile (1), te u Španjolsku (1).

Prezime Živković (uključujući: Zivkovic, Zivkovich, Zhivkovich, Zhivkovic, Zivkovicz i Zivkoviche) prisutno je u 23 države širom svijeta. Prezime "Zivkovic" nosi oko 800 osoba u Americi, približno 700 u Njemačkoj, te oko 200 osoba u Austriji. "Zivkovich" nosi oko 300 osoba u Americi, približno 70 u Argentini, te oko 60 osoba u Ukrajini. "Zivkoviche" nosi nekoliko osoba u Americi.

24.02.1752. prvo spominjanje prezimena Živković u Ilači. Rodio se Matej, sin Matije i Marte (ili Mande). Kum je bio Tadija Sudarević.

Nema komentara:

Objavi komentar