nedjelja, 28. svibnja 2017.

Matija Matošević - Ilača 1991. (Hrvatski Tovarnik, broj 13, lipanj 1996, strana 18)



Matija Matošević - Ilača 1991.
Napisano u Voloderu 1994. godine

Početkom devetog mjeseca 1991 . godine kroz Ilaču su počeli voziti vojna vozila i tenkovi. Možda neuki tenkisti - traktoristi iz Banovaca najprije su vozili kroz selo i izvtali se kroz šančeve. Tako su seljani sa zadovoljslvom gledali kada jejedan tenk uletio u šanac kod Moricove kuće i jedva se izvukao. Možda je to isti tenk koji je išao prema Banovcima, dok je trgovac Duka Lukié išao na bostan i ostavio svoj auto na cesti i ostavio svojeg sina kod auta, a mali je, kada je vidio da taj tenk ide prema autu, pobjegao, a tenk je zgazio auto. Tako je počelo jednim tenkom, onda su dolazili s tenkovima od Ivanaca, pa kroz donje ulice koje su bile svježe asfaltirane. Tamo su prekopali asfalt. Kroz Gornju ulicu su krenuli masovno sa po 100 tenkova pa po 100 vojnih kamiona punih vojnika 100 autobusa punih neobrijanih vojnika, koji su dan i noć vozili kroz selo, dok jednom nisu počeli voziti šleperi i kamioni punih pšenice, kukuruza, stoke, traktora i strojeva prema Šidu. Sve je to bilo tovareno u selima vinkovačke općine.
Išlo je to tako nekoliko tjedana jako je grmilo na Vukovaru i Vinkovcima, a i avioni su jako bombardirali sela, pa onda po Vukovaru i Vinkovcima, prestao je autobusni i željeznički promet. O Vukovaru je bilo užasno slušati i danju i noću.
Jednog dana predvećer išla je kolona kamiona od Banovaca i strašno su pucali. Narod je izašao na ulicu da vidi što se događa, kad ono, vidili smo preko 50 vojnih kamiona nalovarenih mrtvim vojnicima, kao da ih je bager nabacao; onda je narod počeo bježati u kuće. Na dan 20.09.1991. počeo je napad na Tovarnik, uoći tovarničkog kirbaja, a 21.09.1991. počeo je ozbiljan napad na Tovanik, a pomalo i na llaču 22.09.1991. Dana 23.09.1991 . gardaje počela ići selom i tjerati da se pakiramo i da svi pred općinu u kamione i da se moramo iseliti iz sela jer da će selo biti uništeno. Poslije podne svi su popuštali stoku, krave, ovce, svinje, i onda se poćelo bježati; gardisti su išli naprijed ispred kolone automobila i traktora da raščiste put . Pred lvancima je jedan tenk izašao pred kolonu, ali su ga gardisti uništili. Stravičan i žalostan prizor je bio kada je sva stoka iz llače krenula za kolonom, krave mučući, ovce blejući tapkali su neko vrijeme za kolonom, za nama, za vozilima, prema Nijemcima. U Nijemce smo došli svi rastrkani, tu smo malo stali da se malo skupimo. Od llače se čula strašna pucnjava, a gardisti iz Nijemaca i Nijemčani izašli su, ostavili sve svoje stvari u llači koje su poslije dan dva Srbi sve tovarili i vozili za Šid.
Mi smo svi krenuli opet zajedno u koloni prema Komletincima Tamo je padala kiša pa smo svi skupa krenuli za Otok. Tamo smo se nekako smjestili. Ja sam išao do kuće mojeg prijatelja i kolege Marcela Lončara, ali sam čuo da je on umro i da su njegovi iz Vinkovaca došli k njemu i tamo smo otjerali kola.
Jednog dana su počeli pucati po Otoku. Ja i Mata smo išli sa njegovim kamionom na virove i on je nahvatao ribe, pa je njegova žena Dragica pržila za većeru. Sutradan smo čuli da su noći tukli po Otoku i da je struja prekinuta Ujuiro nam je Mata donio u osam sati dvije vekne kruha i spremili ribe, pa smo mi poslije doručka krenuli iz Otoka. Avioni su pratili vojnu kolonu koja je vozila u kasarnu u Vinkovcima. Mi smo se kroz šumu nekako izvukli na autoput prema Županji, pa na onaj put od Šamca prema Đakovu i tu smo preko nadvožnjaka jedva pobjegli prema Đakovu. Tu smo malo pogledali da vidimo nećemo li nekoga vidjeti od poznatih.
Nigdje nikoga; opet smo brzo išli prema Našicama, pa za Donji Miholjac, pa preko Virovitice za Đurđevac prema Vrbovcu. Tu smo natočili goriva i dobili hladne vode i pića. Onda preko Dugog Sela, Sesveta, obilaznicom prema Bregani, pa autoputem prema Ljubljani. Kada smo došli na obilaznicu iz Ljubljane prema Postojni jedan auto nam je stalno blicao iako sam ja vozio srednjom trakom; on je požurio pred nas i dao nam žmigavcem znak, da trebamo ići dolje s autoputa- kad ono pogedam, idu naši, Biserka i Joško. Skrenili smo dolje s autoputa - susret - i opći narodni plać. Odatle smo krenuli, 0ni naprijed, a mi za njima do Slivica, kod Branka; i tamo je bio opći plač. Branko je bio donio drva iz šume, pa su jeli, onda smo i mi sa njima jeli.

Fotografije pokojnoga Antuna Balić (Crtaća), snimljene nakon borbi za Ilaču 22./23.9.1991.



















Nema komentara:

Objavi komentar