ponedjeljak, 9. prosinca 2019.

Sjećanje na poginule

Iz knjige Florian Neller: Illatsch(a) Der syrmische Wallfahrtsort, 1987


Sjećanje na poginule

Danas smo raštrkani po cijelom svijetu, ali naši mrtvi imaju - gdje god su našli svoje posljednje počivalište - u našim srcima pravu domovinu! Uvijek čuvajmo svoje mrtve u čast i u sjećanju u srcu!
poginuli ilački nijemci u prvome svjetskome ratu

 poginuli ilački nijemci u drugome svjetskome ratu

Posljednji ispraćaj pred njemačkim domom u Ilači za trojicu pripadnika lokalne straže koji su 30. svibnja 1944. pali u partizanskom napadu u Ilači.

 
 Prvi grobni križ, ilačkim nijemcima poginulima u partizanskome bombardiranju sela 30. svibnja 1944. (Hans Jungert, Toni Dettlinger, Sepp Stemmer)

Obitelj Dups izumrla


Dana 31. listopada 1958. na naslovnoj strani salzburškog tjednoga časopisa podunavskih Švaba "Neuland" objavljeno je sljedeće izvješće, koje dijelom reproduciramo ovdje:


Podunavske švabe iz Ilače
poginuli, uništen, protjerani, ..


Srijemska seljačka sela bila su izložena najtežim progonima. Iz mnoštva materijala koji nam je na raspolaganju izvlačimo sudbinu podunavskih Švaba u Ilači, neupadljivoj zajednici u okrugu Šid, kako bismo svjedočili zapisima Antona Abt mlađega i Johann Abt mlađega, i čitali o šokovima kojima su bila izložena naša srijemska poljoprivredna sela.

Mjesto je 1941. imalo ukupno 300 kućnih brojeva s 1500 stanovnika, uključujući 112 dunavskih švapskih obitelji s ukupno 485 ljudi. Kao vojnici pali su u ratu 94, još deset se smatra nestalima. Evakuacija se dogodila - zajedno s Lipovcem - 19. listopada 1944., dok su dobrovoljci ostali do 25. listopada 1944. u selu.


Posebno je dirljiva sudbina obitelji Ilačana Johanna Dupsa, koja je u potpunosti izumrla: tri sina su herojski poginula. Zemljoradnik Stefan Dups, koji je mobiliziran u policiju i umro je u željezničkoj zaštiti prigodom partizanske pljačke u blizini Piškorevaca, obućar Franz Dups, koji je umro u Osijeku prilikom bombardiranja, i kovač Johann Dups, koji je umro kao pripadnik policije; njegova supruga Marija i kćerka Katharina već su umrle u Austriji, a nesretni otac Johann Dups stariji, koji nije mogao podnijeti tu sudbinu svoje obitelji, izgubio je volju za životom, selio se s mjesta na mjesto sa svojom "Tamburom",  umro u Raabu u Schärdingu  od promrzlina i pokopan je o trošku zajednice.

Dvojica ilačana u kraljevskoj gardi 1924.

Michael Wilchelm, Jakob Jungert, Georg Wiedermann i čovjek iz Drenovaca

Nikolaus Abt, u vojsci u Makedoniji 1940. (stoji desno)

Putinci 1944 - čuvari pruge (neki vojnici su bili iz Ilače)

Trojica ilačana na radnoj službi u Josipovcu, kod Osijeka 1942. godine

Nema komentara:

Objavi komentar