subota, 27. rujna 2014.

HRT Radio Osijek - O spomeniku

Obilježena obljetnica stradanja Ilače
AUTOR: Marija PetrinovićOBJAVLJENO: 24.09.2014 14:16

Otkrivanjem spomenika s imenima 26 branitelja i civila u Ilači je obilježena 23. obljetnica okupacije toga mjesta, koja je trajala do završetka mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja 1998.godine.
Glavni problem stanovnika Ilače danas je nezaposlenost, kaže načelnik općine Tovarnik Ivan Soldo. „Osnovna djelatnost je poljoprivreda, tako da je prisutno iseljavanje, ne samo u našoj općini, nego na cijelom području istočne Slavonije. Stradanje je bilo veliko, u Tovarniku 72 žrtve, ovdje 26, pa pogledajte u odnosu na broj stanovnika“, priča Soldo.
Zna to dobro Dario Svitlanović, koji sada živi u Vukovaru i trenutno je na burzi rada. Dok pogledom traži ime svojega oca upisano na spomeniku priča: „Nestao je 14. rujna tijekom bitke za Vukovar.. a krivci nisu odgovarali, a i oni koji jesu oslobođeni su zbog navodnog nedostatka dokaza“.
Spomen ploča poginulim braniteljima i civilima u Ilači se diže tek 23 godine nakon velikosrpske okupacije. Inicijator gradnje spomenika, Pero Perić, potpredsjednik Udruge veterana 3.gardijske brigade pojašnjava: „Imena 24 Ilačana i 2 dečka iz Prve gardijske brigade, Tigrova nalaze se na spomen ploči... A dokaz koliki je otpor pružila Ilača onaj je transporter u kojemu su pobjegli pred beogradsku skupštinu... Obični su ih ljudi ovdje zaustavili. Gorjelo je nebo i zemlja. U Ilači su okupatori imali 74 poginula.“ Sudionici komemorativnog skupa okupili su se i na svetoj misi zadušnici za ubijene i nestale u Domovinskom ratu, u Crkvi svetog Jakova u Ilači. 

Nema komentara:

Objavi komentar