utorak, 2. svibnja 2017.

XVI. Međunarodna smotra svirača tradicijskih glazbala Republike Hrvatske (općina Tovarnik)

Klikom na logo Općine Tovarnik, idete na originalan tekst.
http://www.opcina-tovarnik.com/opcina-tovarnik.php?vijest=252 
 
U subotu 22. travnja 2017. godine u Hrvatskom domu u Ilači održana je XVI. Međunarodna smotra svirača tradicijskih glazbala Republike Hrvatske.
Još davne 1973. godine započinje prva manifestacija u Ilači pod nazivom "Smotra svirača na izvornim glazbalima". Prvih godina ova manifestacija održavala se i u drugim mjestima da bi se nakon nekoliko godina ponovno vratila u Ilaču, gdje ostaje sve do danas. Do Domovinskog rata u Ilači je održano deset manifestacija. Nakon stanke zbog okupacije Ilače ponovno oživljava ideja za ovakav vid smotre i od 2002. godine u Ilači se održava "Smotra svirača tradicijskih glazbala", a 2007. godine smotra dobiva i međunarodni karakter. 

Ova ilačka manifestacija jedna je od važnijih i prepoznatljivijih kulturnih događanja u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja podrazumijeva i druge popratne sadržaje kao što su izložbe i radionice.
Sudionici XVI. Smotre bili su: KUD "Sloga" Sikirevci, KUD "Josip Kozarac" Štitar, Pučki pjesnik Đuro Kuveždić iz Ilače, Ogranak seljačke sloge Buševec - Filip Rožić ( gajde i dvojnice ), KUD "Barban" Barban, Hrvatski gajdaški orkestar Zagreb, Folklorni ansambl Broda Slavonski brod, Guci Karlovačke županije KUD "Sveta Ana-Vučjak", KUD "Slavko Janković" Rokovci-Andrijaševci i dida Ivo Vorgić iz Tovarnika i Pero Moric iz Ilače.
XVI. Međunarodna smotra svirača tradicijskih glazbala održana je pod pokroviteljstvom Vukovarsko-srijemske županije i Općine Tovarnik.  









Nema komentara:

Objavi komentar