četvrtak, 3. srpnja 2014.

Kirbaj u Ilači - 2012.



26.07.2012 .

Ilača proslavlja crkveni god

BLAGOSLOV KIPA I ZVONA

Župna zajednica sv. Jakova u Ilači proslavila je u srijedu svog nebeskog zaštitnika. Tom prigodom pod svečanom sv. misom blagoslovljeni su novi kip Gospe Ilačke i obnovljeno Gospino zvono koje je bilo otuđeno sa svetišta Gospe Ilačke, a potom i vraćeno.
Zvono otuđeno sa 139 godina stare crkve u svetištu Gospe Ilačke tijekom Domovinskog rata i okupacije Vukovarsko-srijemske županije, a pronađeno je zakopano u dvorištu obiteljske kuće Mate Ferinca u Ilači 2009. godine
Svetu misu predvodio je  velečasni Tomislav Lasić, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije. Do 1941. godine Župna zajednica svetog Jakova u Ilači bila je filijala župe Tovarnik, a nakon toga se osamostaljuje. 


Trenutno ima oko 800 vjernika. Novi Gospin kip i obnovljeno zvono bit će postavljeni na svetištu Gospe Ilačke do blagdana Velike Gospe. Gospino svetiše u Ilači staro je gotovo 150 godina, od  kada je na tome mjestu potekao čudotvorni izvor zbog čega i nosi naziv Gospina vodica. Jedno je od četiri najveća marijanska svetišta u Slavoniji, a spominje se tek sedam godina nakon lurdskih ukazanja i svake ga godine posjećuje sve veći broj hodočasnika.
Mještani i mnogobrojni gosti okupljeni na misnom slavlju nisu krili zadovoljstvo ponovnim postavljanjem zvona koje je preživjelo ratna razaranja, a prijeratnih godina pozivalo mještane na misno slavlje, za one nešto starije, zvono ima itekakvu sentimentalnu vrijednost.
Autor: Vinkovi.Com.Hr

Nema komentara:

Objavi komentar